Dzisiaj rano odpalam samochód, a w środku dziwnie ciemno :? Nie działa podświetlenie zegarów, oraz panela (regulacja nawiewu, temperatury etc.) Palą się natomiast kontrolki w pasku na dole. Przekręcam pokrętło świateł do pozycji "światła mijania" i zonk. Nie pali się kontrolka świateł mijania :? Wychodzę i okazuje się, że działają tylko przednie światła mijania, z tyłu natomiast ciemno, nie pali się również podświetlenie tablicy rejestracyjnej. W pozycji "światła pozycyjne" jest kompletna ciemność z przodu i z tyłu...
Pierwsza diagnoza to bezpiecznik albo przekaźnik. Wymieniłem dwa bezpieczniki 10A, odpowiadające za światła pozycyjne oraz parę innych rzeczy, oraz bezpiecznik 15A (Servizi Services) - bez efektu. Podmieniłem również przekaźnik świateł pozycyjnych i również bez efektu.
Macie może jakieś sugestie co jeszcze sprawdzić ? I jeszcze jedno pytanie: czy podczas przełączania świateł w tryb "światła pozycyjne" słychać załączający się przekaźnik? Bo u mnie słychać ten przekaźnik dopiero w momencie przełączenia na "światła mijania".
Sprawdź czy postoje działają włączane stacyjką. Stawiam jednak że siadł wyłącznik świateł.

w obwodzie pozycyjnych nie ma przekaznika.objawy jak na uszkodzony wlacznik swiatel.Napisał xaraf
IK@R 3991*PyraTeam 210* AR 146 1,6T.S;145 1,4T.S ; 156 1,8 T.S-EX**JEST: 155 T.S 2,0 8v SUPER ;STILO JTD
Niestety w takim typie skrzynki jaki posiadam (czyli C), występuje takowy. Na rysunku zaznaczony literą M.Napisał lesio146
Za objawy, które u mnie występują w 100% odpowiada jeden z bezpieczników 10A (ten z symbolem dwóch świecących świateł), ale przecież go podmieniłem... :roll: Może gniazdo się poluzowało, albo któraś z wiązek od spodu nie styka ?
kolego spróbuj dobrze wysuszyć suszarką lub farelką całą skrzynkę bezpieczników...i przekazniki..bo w alfie są elektroniczne....domyslam się że objawy pojawiły się wraz z mrozami i sniegiem czyli z wilgocią...ja miałem juz taki problem w 2 autach w tym w alfie...osuszenie skrzynki z bezpiecznikami pomogło...u mnie nie działał centralny i szalały mi wycieraczki...spróbuj nic nie stracisz a może pomoże....w takie dni kiedy jest wilgotno i są różnice temperatur woda lubi się kondensować i gdzieś skraplać ...jak sie skropli w jakiejś części elektrycznej takiej jak skrzynka bezpieczników to są różne niespodziewanki...odp czy zrobiłeś tak jak pisze i czy pomogło pozdrawiam
alfa romeao 146 1,9TD

jesli masz przekaznik wyjmij go i sprawdz probowka czy przychodzi sterowanie(napiecie na cewke po wlaczeniu pozycyjnych).Napisał xaraf
IK@R 3991*PyraTeam 210* AR 146 1,6T.S;145 1,4T.S ; 156 1,8 T.S-EX**JEST: 155 T.S 2,0 8v SUPER ;STILO JTD
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem i wszystkie wskazówki oraz sugestie![]()
Winowajcą okazał się jednak przekaźnik. Po przestudiowaniu Workshop Manual'a okazało się, że za te dwa bezpieczniki 10A odpowiada jeden przekaźnik 30A oznaczony w manualce cyfrą 164. Póki co wsadziłem tam przekaźnik 20A, który ma identyczny rozstaw nóżek i wszystko działa elegancko.
Jako ciekawostkę podam fakt, że w sklepie z dość umiarkowanymi cenami, taki przekaźnik jest dostępny w cenie 81 pln... :?

dlaczego az 81 zl???przeciez to zwykly przekaznik,pasujacy np od poloneza.nie kosztuje wiecej jak 20 zlNapisał xaraf

wie ktoś gdzie takie przekaźniki znajdują się w alfie 156???
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki