Przestał działać prawy kierunkowskaz ktoś wie jaka może być przyczyna? Oczywiście żarówki i bezpiecznik ok z góry dziękuję za info.
Przestał działać prawy kierunkowskaz ktoś wie jaka może być przyczyna? Oczywiście żarówki i bezpiecznik ok z góry dziękuję za info.
Mialem podobnie,ze tylko jeden czasami sie wylaczal. Wlaczylem awaryjne i poruszalem chwile manetka od kierunkow i juz chyba z pol roku tego nie mialem,ale staram sie nie uzywac awaryjnych ;p
Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
Parzi ok dobry sposóbtylko trzeba by znaleść przyczynę usterki ktoś ma jakiś pomysł?
Wiem,wiem ale niestety narazie nie znalazlem
Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
sprawdz przekaznik u mnie tez sie tak dzieje i jak walne w przekaznik to dziala
niemal na pewno kostka przekaźnika, prawodopodobnie masz na nim zimny lód. Pukanie może pomóc ale problem z czasem wróci. Najlepiej wymontować kostkę, przejrzeć, zlikwidować zimny lód. Polecam jednak mechanika, on powinien wziąć za to góra 20 do 30 złotych. Oczywiscie, mechanik co zna alfy![]()
Czy ta kostka przekaznika znajduje sie przy bezpiecznikach? A jesli to jej wina to dlaczego lewy kierunkowskaz działa a prawy nie. I co to ten ,, zimny lod,,
zimnego loda to koledze może zaserwować kelnerka w kawiarni a tu chodzi o zimny lut - czyli lutowanie ale problem nie leży w tym - jakiś czas temu rozebrałem ten przełącznik i problem tkwi w blaszce która jest przesuwana manetką kierunkowskazu w prawo i w lewo i zwiera odpowiednie pola miedziane na płytce drukowanej.
w miarę zużycia płytki miedziane i owa blaszka się wycierają i jest coraz gorszy styk.
Ja podratowałem trochę w ten sposób że przelutowałem płytki miejscami prawa-lewa tak aby pola miedzi które pracują były świeże a blaszkę która zwiera przeszlifowałem na bardzo delikatnym papierze ściernym- całość póki co działa jak nowa od miesiąca
jj82 musze sprawdzić twoją metode bo u mnie samo czyszczenie styków pomogło ale tylko na kilka dni
Przelutowalem styki i nadal nicprzy okazji sprawdziłem kostkę która doprowadza prąd do przełącznika i okazało sie że nie ma prądu na prawym kierunku ( na lewym jest) czyżby był przetarty gdzieś przewód? Dodam że na zimnym silniku początkowo kierunki działają ok ale po pewnym czasie zaczynają sie problemy.