Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Kierunkowskaz

DRAGON2020
    Gość

Domyślnie Kierunkowskaz

Przestał działać prawy kierunkowskaz ktoś wie jaka może być przyczyna? Oczywiście żarówki i bezpiecznik ok z góry dziękuję za info.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Mialem podobnie,ze tylko jeden czasami sie wylaczal. Wlaczylem awaryjne i poruszalem chwile manetka od kierunkow i juz chyba z pol roku tego nie mialem,ale staram sie nie uzywac awaryjnych ;p
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

DRAGON2020
    Gość

Domyślnie

Parzi ok dobry sposób tylko trzeba by znaleść przyczynę usterki ktoś ma jakiś pomysł?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Wiem,wiem ale niestety narazie nie znalazlem
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

homel86
    Gość

Domyślnie

sprawdz przekaznik u mnie tez sie tak dzieje i jak walne w przekaznik to dziala

Pingwin
    Gość

Domyślnie

niemal na pewno kostka przekaźnika, prawodopodobnie masz na nim zimny lód. Pukanie może pomóc ale problem z czasem wróci. Najlepiej wymontować kostkę, przejrzeć, zlikwidować zimny lód. Polecam jednak mechanika, on powinien wziąć za to góra 20 do 30 złotych. Oczywiscie, mechanik co zna alfy

DRAGON2020
    Gość

Domyślnie

Czy ta kostka przekaznika znajduje sie przy bezpiecznikach? A jesli to jej wina to dlaczego lewy kierunkowskaz działa a prawy nie. I co to ten ,, zimny lod,,

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie

zimnego loda to koledze może zaserwować kelnerka w kawiarni a tu chodzi o zimny lut - czyli lutowanie ale problem nie leży w tym - jakiś czas temu rozebrałem ten przełącznik i problem tkwi w blaszce która jest przesuwana manetką kierunkowskazu w prawo i w lewo i zwiera odpowiednie pola miedziane na płytce drukowanej.
    w miarę zużycia płytki miedziane i owa blaszka się wycierają i jest coraz gorszy styk.
    Ja podratowałem trochę w ten sposób że przelutowałem płytki miejscami prawa-lewa tak aby pola miedzi które pracują były świeże a blaszkę która zwiera przeszlifowałem na bardzo delikatnym papierze ściernym- całość póki co działa jak nowa od miesiąca

poduch
    Gość

Domyślnie

jj82 musze sprawdzić twoją metode bo u mnie samo czyszczenie styków pomogło ale tylko na kilka dni

DRAGON2020
    Gość

Domyślnie

Przelutowalem styki i nadal nicprzy okazji sprawdziłem kostkę która doprowadza prąd do przełącznika i okazało sie że nie ma prądu na prawym kierunku ( na lewym jest) czyżby był przetarty gdzieś przewód? Dodam że na zimnym silniku początkowo kierunki działają ok ale po pewnym czasie zaczynają sie problemy.