[145] Interfejs diagnostyczny

Przy okazji - próbował ktoś diagnozować boxera czytnikiem kodów usterek?

Witam!
Mam af 145 1.6 TS rok 2000.
Gdzie znajdę wtyczkę od poduszek ? Szukałem pod środkowym pasem między konsolą a poduszką oraz po prawej stronie poduszki.
AA i czy w fiatecuscan są tylko dostępne w wersji demo dla tego modelu auta Airbag i ABS czy też engine?

Odkopiemy troche temat. Kupiłem boxera, ale teraz widze jakie są jaja, żeby go pod kompa podpiąć. Złącze obd1 (jakie to auto musi być już stare), faktycznie rocznik 1995. Silnik 1.6 boxer. Da rade go jakoś ugryźć? Chodzi mi o diagnozę samego ecu silnika. Czy z niego da się w ogóle coś dowiedzieć?

złącze 3 pin jak dla starych fiatów. są dwa wejścia, jedno jest na środku patrząc od frontu auta z prawej strony obudowy filtra powietrza w okolicach podstawy akumulatora- ten jest od poduszek. inny ważniejszy jest prawdopodobnie schowany pod poduszką/gąbką która jest w lewym rogu maski (ona amortyzuje i uszczelnia) i tam jest wtyczka do kompa centralnego. programy do alfadiag na stare kompy, chyba że ktoś ma jakiś multimegaekstra coś co znajdzie tak antyczny system jak MM IAW albo Rochester ;)

Da się zdiagnozować boxera odezwij się na pw. Alfadiag nie dziala

Jak wszystko odpali to pochwale się wynikami diagnozy mojego boxera.

Czekam na przesyłke adapteru z OBD2 na OBD1 (3pin).

Żeby wszystko zadziałało to potrzebujemy kabel vag kkl (obd2) + przejście (owy adapter) obd2 -> obd1 + program IAW ECU scan

Boxera 1.7 chyba nie da rady tym zdiagnozować (tam jest zupełnie inny komp chyba boscha). Spróbuj Fiat eucu scan.

Próbowałem to ruszyć na moim boxerze 1.6, niestety nieudanie. Mam kabel obd2 do tego przejscie na 3 pin + dwa kabeli czarny i czerowny (mas i zasilanie). Wszystko podpinane, czerwona dioda się zapala na kablu obd2, lecz przy próbie podłączenia program IAW ecu scan 2 wywala błąd - Nierozpoznane ECU. Mało tego wybierając ręcznie między sterownikami tez się nie połączy.

Inaczej czy ja wpiąłem się w ogóle do dobrej kostki 3 pin? Stojąc przed samochodem i patrząc na silnik ma taką kostke przy lewym amortyzatorze (blisko filtra powietrza). Czy to ta kostka? Jest jeszcze jedna tak na środku z prawej strony obudowy filtra powietrza - też 3 pin? Która jest od czego?

Gdzie sprawdzić jaki mam ecu? Ktoś wie, gdzie to ustrojstwo się znajduje w 145?

Komputer znajduje się chyba z prawej strony pod nogami pasażera, jest tam taka gumowa wykładzinka na rzep, i pod nią jeśli się nie mylę.

No i klops. Mam sterownik GM, przez co IAW nie chciał u mnie ruszyć...
Oto on:
attachment.php

attachment.php

Czym ruszyć ten wynalazek? Jakim programem?

Załączniki

• 140427_161848.jpg
    140427_161848.jpg
    85.5 KB · Wyświetleń: 455
  • 140427_161923.jpg
    140427_161923.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 902
karawasz, gdybyś czytał czasem co piszę, że 1.4 i 1.7 mają IAW MM a 1.6 miały dwa IAW MM i Rochester.:blink:

Dobrze, ale czy mnie to coś daje, bo już powoli zaczynam wątpić w przyjaźń z tym boxerem.... Do tego dziada trzeba mieć zaje****e dużo cierpliwości, a dwa dni już nad nim klęcze i zaczynam mieć w pogotowiu bańke pb 98 i podpałke:)
Nosz kurna silnik ten na 95 chodzi gorzej jak stary klekot w sensie kultury pracy...

wielka miłość wymaga wielkich wyrzeczeń. ogarnę się nie co i obfilmuję i sfotografuje swoją, podeśle sekretne akta i książki :>

Alfa Romeo 145 1.6 TS 120KM 2000r.

Mam kabel:
attachment.php
O- taki.

Jakim programem próbować go ugryźć ? Gdzie znajduje się złącze diagnostyczne ? (poczytałem trochę i chyba wiem, że na kielichu amortyzatora). Jak sprawdzić jaki mam komputer ? Gdzie się on może znajdować ? Chodzi mi o diagnostykę i ew. usuwanie błędów oraz podgląd parametrów. Mógł by ktoś w końcu wyjaśnić tą kwestię? Mam ten kabel już pół roku i leży bo poległem na alfadiagu.
Podejrzewam, że trzeba premium dla mojego ECU. Więc co robić ? Nie ma żadnych innych programów, które chociaż pokazały by mi parametry pracy silnika ? (np temperaturę, spalanie chwilowe itp).
Wiem, że trzeba przejściówkę na 3PIN, ale u mnie z tego co się orientuję kostka jest 3pin, ale wchodzą w nią tylko dwa kable.
Z góry dzięki ;)

Dodam, że udało mi się połączyć z ABS i Airbag - ale z silnikiem nie

Załączniki

• 4785-2ca749fd9c60116549bf518ec195da4d.jpg
    4785-2ca749fd9c60116549bf518ec195da4d.jpg
    8.9 KB · Wyświetleń: 282
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót