Witam! Wsiadam dzisiaj do samochodu przekręcam kluczyk a tu nic, cisza. Rozrusznik ani drgnie. Z pomocą przyszła stalowa rurka, kilka uderzeń w rozrusznik i zaczą działać normalnie. Jak myślicie szczotki do wymiany??? I niech ktoś powie czy trudno dobrać się do rozrusznika? Da rade bez kanału? wyciągnie go górą![]()

Witam
Mój mechanik zabrał się od góry. Wyciągnął i wymienił chyba wszystkie części jakie się dało regenerując rozrusznik. Koszt części to chyba niecałe 200 zł. Z tego co się orientuje to od dołu trzeba rozkręcać zawieszenie (nie wiem w jakim stopniu), a tego mechanikowi się nie chciało robić. Alternator chyba jest w pobliżu rozrusznika - więc chyba warto zdiagnozować jego stan przy okazji - tu proszę o potwierdzenie tej informacji przez innych użytkowników.
Pozdrawiam
laska thanked for this post
Laska masz 8 V więce od góry będzie trudno musiał byś zdjąc filtr powietrza przepływke wszystkie węże i kolektor ssący. Ja wyciągałem rozrusznik od dołu i zawieszenia nie trzeba rozbierać tak jak napisał kolega fiveseven. Jedynie trzeba 1 mocowanie odkręcic no i oczywiscie mieć kanałPowodzenia bo troche zabawy z tym jest
![]()
wymień szczotki i oczyść komutator (rowki miedzy tymi blaszkami po których chodzą szczotki) i będzie normalnie śmigać![]()
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Dzięki panowie. Niestety mnie przerasta ta robota więc musi się tym zająć mechanik. Przedewszystkim nie mam kanału![]()

Właśnie przypomniałeś mi słowa mechanika, który wyciągał wszystko to co wymieniłeś + kable od gazu. Chociaż co do kolektora nie jestem pewien.
Pozdro
www.pablogarage.pl
MillersOils i Valvoline, MANN, KNECHT
tel: 883 551 331
GG 2024046
www.sklep.pablogarage.pl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki