[145] Total do skrzyni???

Slades

Nowy
Auto
Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D
Witam ma dostęp do taniego sprawdzonego oleju do skrzyni biegów.
Jest to TOTAL transmision 80W90 spełniający klasy API: GL-4 i/lub API: GL-5.

Czy moge tym zalać skrzynie w mojej Alfie???

Pozdro

---------- Post dodany o godzinie 11:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:08 ----------

TOTAL Transmission TM 80W90 1L

TOTAL TRANSMISSION TM jest olejem przekładniowym o właaściwościach EP przeznaczonym do skrzyń biegów i mechanizmów różnicowych.

ZASTOSOWANIE:
*przeznaczony do pracy nawet w najtrudniejszych warunkach.

* Przeznaczony do pracy w mechanicznych skrzyniach biegów, mostach i mechanizma różnicowych, gdzie wymagany jest olej klasy API GL 5.

* Znajduje zastosowanie w samochodach osobowych i ciężarowych.

* Spełnia, a nawet przewyzsza wymagania konstruktorów skrzyń biegów

* zapewnia doskonałą pracę skrzyni w warunkach dużych nacisków (EP), w wysokich temperaturach pracy,

* nie pozostawia nagarów i osadów.

Spełnia normy i specyfikacje:

API: GL-5

A TO JEGO CAŁY OPIS

Ja odradzam, powinieneś wlać coś o specyfikacji zalecanej przez producenta, czyli Tutela ZC 75 Synth. Zalewając 80w90 możesz mieć problemy ze zmianą biegów przy niższych temperaturach (to na przykład).

Ja akurat mam w książce zalecany Tutela ZC 80.

Nie wiem, jaki olej zalecają w bolidzie, ale na Twoim miejscu nie lalbym oleju o specyfikacji innej niż zaleca producent. Najlepiej sprawdź co masz napisane na naklejce pod maską :)

NO ja mam zalecany olej 75W spełniający API: GL-5
A ten total spełnia API: GL-5 tylko ze zamiast 75W ma 80W to taka duza róznica???

A ten total spełnia API: GL-5 tylko ze zamiast 75W ma 80W to taka duza róznica???
Po "chłopsku" różnica w gęstości:D(jak napisałem mogą wystąpić problemy przy niskich temperaturach),....czy na tych 2L aż tyle da się zaoszczędzić? Wymiana pewnie kole 40.000-60.000 km, oczywiście nie upieram się przy tuteli, ale chyba lepiej zachować jej parametry stosując inny olej.

Pomiędzy 75W a 80W jest spora różnca. Ten pierwszy to syntetyk, ten drugi zaś to będzie już najprawdopodobniej minerał. Jeśli chcesz zalać zamiennik - zalej, ale tylko o tych samej specyfikacji :)

Lej ten olej nic sienie stanie. Ja tez mam inny niż zalecany i wszystko cacy chodzi. Tutaj bez większego przesadyzmu. Nic Ci się w skrzyni nie stanie A różnica miedzy 75 a 80 jest praktycznie nie zauważalna i wątpie żebyś to wyczuł nawet w zimę. Reasumując jak kupujesz to najlepiej taki jaki jest zalecany, ale jeśli kupisz minimalnie inny to też nic się nie stanie.Masz okazję kupić taniej to kupuj i się nie zastanawiaj.

A tak z innej beczki, bo akurat nie mam jak sprawdzić bo jestem do komputera przyssany na kilka h. Jaki olej zalać do skrzyni w moim TS 16v 2.0? Bo muszę zmienić, już czasem słychać zbyt skrzynię... A chyba nigdy nie był wymieniany..

Z góry dzięki za info, pozdrowionka,
GrzesiuŻar

Lej ten olej nic sienie stanie. Ja tez mam inny niż zalecany i wszystko cacy chodzi. Tutaj bez większego przesadyzmu. Nic Ci się w skrzyni nie stanie A różnica miedzy 75 a 80 jest praktycznie nie zauważalna i wątpie żebyś to wyczuł nawet w zimę. Reasumując jak kupujesz to najlepiej taki jaki jest zalecany, ale jeśli kupisz minimalnie inny to też nic się nie stanie.Masz okazję kupić taniej to kupuj i się nie zastanawiaj.
Zauważ, że masz skrzynię biegów starszej generacji, stąd w twojej olej mineralny, przy takim podejściu to ja polecam rzepakowy z pierwszego tłoczenia.:D Nic już więcej nie napiszę w tym temacie:aetsch:. Przynajmniej życzę zdrowia przy piciu piwka za zaoszczędzone $.;)

Oleje syntetyczne, jako rzadsze lepiej penetrują i odprowadzają ciepło. Jest to tym bardziej ważne w nowszych konstrukcjach skrzyń biegów, które w porównaniu do skrzyń starszych charakteryzują się bardziej zwartą budową, mniejszymi gabarytami oraz często również mniejszą ilością oleju. Wszystko to sprawia, że nie wskazane jest zalewanie oleju mineralnego tam gdzie zaleca się syntetyczny i na odwrót, nawet wówczas jeśli posiadają tą samą specyfikację API, gdyż może to doprowadzić do przyspieszonego zużycia przekładni zębatych oraz innych mechanizmów a nawet rozszczelnienia skrzyni.

Najlepiej jest wprawdzie zalać "oryginał" jeśli natomiast z różnych względów bądź to logistycznych lub finansowych nie ma takiej możliwości - zalać odpowiednik którego przynajmniej dwie najważniejsze specyfikacje tj. SAE oraz API pokrywają się z oryginałem. Dlatego jeszcze raz wszystkim zainteresowanym wymianą oleju w skrzyni biegów polecam lekturę naklejki pod maską :)

P.S. Sam niedawno wymieniałem olej w skrzyni biegów swojego bolidu - zalałem odpowiednik f-my AGIP i na chwilę obecną jestem zadowolony. Dodam tylko, że oryginalnie zapakowany olej nabyłem od jednego z Kolegów na forum (fr33) po cenie jakiej próżno szukać w całej sieci :)

Wprawdzie DŻENTELMENI nie rozmawiają o pieniądzach, jednak nie jest chyba żadną tajemnicą. Z tego co pamiętam za litr oryginalnie zapakowanego oleju AGIP ROTRA MP (SAE 80W-90 I API GL-5) płacilem wtedy po 20 zł. Musiałem wziąć wówczas 3 litry, bo do skrzyni, jak na złość wchodziło 2,6 litra. Sam olej więc kosztował mnie 60 zł + przesyłka 15 zł. Co do ceny u konkurencji nigdzie w sieci nie szło kupić taniej niż po 24 zł za litr, ba niektórzy nawet życzyli sobie po 34 zł za litr i za przesyłkę również chcieli więcj :/

Nie wiem, jak tam jest u Was w TS-ach z tymi skrzyniami, ale bardzo możliwe, że wystarczą już 2 litry, jednak trzeba się liczyć z nieco wyższą ceną, bo najprawdopodobniej będzie to już syntetyk.

Co do dystrybucji olejów f-my AGIP przez forumowicza fr33, powiem tyle - bardzo dobry kontakt, błyskawiczna przesyłka, solidne zabezpieczenie towaru na czas wysyłki - to tylko niektóre atuty tego Kolegi - na prawdę WARTO! I jeszcze jedno - jeśli będziemy kupować więcej jest szansa na to, że ceny będą jeszcze niższe!

Ostatnia edycja:
Ja w swojej mam Valvoline 75W90 GL5 i jakoś nie przypominam sobie by cena mnie zrzuciła z krzesła, więc jeśli gdziekolwiek jest tu przesadyzm, to w oszczędzaniu groszy na oleju - takie jest moje zdanie.

Można pójść po bandzie i kupić 75W90 GL5 marki Orlen - Hipol. Wtedy litr wychodzi ok. 20zł.
I myślę, że lepiej to zrobi skrzyni niż nawet najlepszy Total 80W90.
Swoją drogą jestem ciekaw jaką to niesamowitą cenę za tego Totala masz?

Również uważam, że nie ma sensu przesadnie oszczędzać. Jak już kupować to odpowiednik renomowanej firmy a nie jakieś wynalazki :/

Tak tylko pytałem Panowie czy mozna zalać tym skrzynie :)

A oszczedność by była bo taki juz dobry olej kosztuje około 45zł litr a ten Total co mam do niego dojście jest po 5 zł litr :D

Wiec przebicie jest, Total-em by mnie wyniosło około 10zł a takim dobrym ponad 100 :) Dlatego zadałem to pytanie.

Ale widze ze nie ma sensu zalewać tym Total-em.

Dzieki za wszystkie rady.

Pozdrawiam

Weź kup większą ilość tego Totala 80W i sprzedawaj na forum, zwróci Ci się koszt wymiany ;)

Amortyzatory
Powrót