Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Ogrzewanie AF 146...

gbartosz
    Gość

Domyślnie Ogrzewanie AF 146...

Witam serdecznie Koledzy...

piszę w imieniu mojego znajomego, który ma problem ze swoją AF 146 '96, 1.9td...

w związku z ogrzewaniem w tym autku mam następujące pytanie:
    czy w układzie ogrzewania znajdują się jakieś przegrody, klapki, które odcinają dopływ ciepłego powietrza do kabiny, czy regulacja ciepło-zimno odbywa się tylko za pomocą zaworu przy nagrzewnicy?? jeśli są przegrody to gdzie ich szukać?

problem z ogrzewaniem polega na tym, że gdy jest włączone max. ciepło na pokrętle nie leci w ogóle ciepłe powietrze...leci ono tylko w momencie przekręcenia pokrętła na max. zimno na kilka sec. po czy przełączenie na max. ciepło - powoduje to napływ ciepłego powietrza przez kilka sec. po czym ponownie leci zimne. Termostat trzyma, temperatura silnika jest w tzw. normie. Klimatyzacja jest ręczna, odłączona...

dziękuję Wam koledzy za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie

Gbartosz

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

AF? Autofocus? haha

gbartosz
    Gość

Domyślnie

Przepraszam Literówka

AR oczywiście.

Użytkownik Rowerzysta Avatar gifwwl
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    146 2.0 TB Junior była, teraz jedyne słuszne AR GT

Domyślnie

tak kolego, jest taki zaworek na przewodach do nagrzewnicy(u mnie w środku się połamał i nie grzało). Da się go wymienić bez zdejmowania nagrzewnicy chyba, jest od strony nóg kierowcy nad nadmuchem na nogi. jest za osłonką plastikowa przykręcona na 2 śrubki, zdejmujesz przewód wodny (najpierw spuść wodę ;]) i odkręcasz 2 śrubki i jedna od dźwigienki sterującej i wymieniasz. Tu masz numer OE 7754042 tego zaworka, według eper'a kosztuje ok. 50zł w serwisie
    Tu masz na allegro http://www.allegro.pl/item792500749_...lancia_93.html

Tu masz foto na jednym zaznaczyłem śrubki od osłony a na drugim zawór

Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/

gbartosz
    Gość

Domyślnie

Już ogrzewanie zrobione...

napiszę jak wygląda "konstrukcja" cięgna ogrzewania w AR 146)

otóż to pokrętło którym regulujemy ciepło-zimno steruje od razu dwoma elementami:
    1.zaworem na nagrzewnicy
    2. przegrodom wewnątrz całego elementu gdzie osadzona jest nagrzewnica

u mojego kolegi problem polegał na tym, że zawór na nagrzewnicy działał odwrotnie niż powinien, co powodowało, że gdy nagrzewnica była otwarta to przegroda była zamknięta i podawała zimne powietrze pomijając nagrzewnicę, a gdy zawór na nagrzewnicy był zamknięty, wówczas przegroda była otwarta i puszczała powietrze na nagrzewnicę - jednak ta nie była gorąca...

przyczyna owej sytuacji tkwiła w przeróbkach poprzedniego właściciela auta - przeróbki jak okazało się nie udane i perwersyjnie chaotyczne!! nagrzewnica była od innego modelu - tak mi się wydaje...

teraz jest już ok, choć brakuje jednego plastikowego cięgna - zastąpiłem je drutem...

dziękuję za pomoc

pozdrawiam
    gbartosz

remi200833
    Gość

Domyślnie

a jesli temp. chlodnicy jest w normie i wlaczone zostanie ogrzewanie to nagrzewnica powinna byc goraca

JanAR
    Gość

Cytat Napisał gifwwl Zobacz post
    tak kolego, jest taki zaworek na przewodach do nagrzewnicy(u mnie w środku się połamał i nie grzało). Da się go wymienić bez zdejmowania nagrzewnicy chyba, jest od strony nóg kierowcy nad nadmuchem na nogi. jest za osłonką plastikowa przykręcona na 2 śrubki, zdejmujesz przewód wodny (najpierw spuść wodę ;]) i odkręcasz 2 śrubki i jedna od dźwigienki sterującej i wymieniasz. Tu masz numer OE 7754042 tego zaworka, według eper'a kosztuje ok. 50zł w serwisie
    Tu masz na allegro http://www.allegro.pl/item792500749_...lancia_93.html

Tu masz foto na jednym zaznaczyłem śrubki od osłony a na drugim zawór

skorzystałem i ja z opisu. u mnie pękło na mocowaniu zawora do nagrzewnicy i płyn się wylał na podłogę, w kabinie miałem potop, zeszło 3 litry płynu, obecnie jestem na etapie suszenia dywaniku i wygłuszenia spod nóg kierowcy. Zawór 48zł numer tak jak kolega pisał wyżej 7754042, sama wymiana poszła szybko gorzej z suszeniem

Pozdrawiam

Majster78
    Gość

Domyślnie 145 Problem z ogrzewaniem

Niedawno kupiłem AR 145 1.4TS. I mam problem z nagrzewnicą - nie ogrzewa dostatecznie auta. wskaźnik temp silnika pokazywał 50stC - wiec wymieniłem termostat (temp wzrosła do 70 stC) ale nadal nagrzewnica nie daje ciepłego powietrza. Wieje takim lekko ciepłym powietrzem ale to za słabo zaparowują i zamarzają szyby. Pokrętło Ciepłe/Zimne wygląda jakby działało. Płyn świeżo wymieniony. Może jakieś zaworki odpowietrzające układ czy coś podobnego jest w układzie?

Podpowiedzcie co zrobić żeby dało się zimą Alfą jeździć bo zamarzające szyby to tragedia

filonq
    Gość

Domyślnie

Jestem wlascicielem Alfy 145 1.6 TS i mam podobny problem. W obecnym okresie wiadomo temperatury ponizej 0, alfa mi sie nie dogrzewa. Po wylaczeniu ogrzewania temperatura podchodzi do 80stopni i tak trzyma.. po wlaczeniu spada na 50-60 stopni co jest zapewne normalne. Zastanawiam sie nad wlozeniu jakiegos kartonu czy gumy przed chlodnice ktos probowal cos takiego? Czy moze jakis inny sposob? Termostat pompe wody i plyn wymienilem z 2 miesiace temu wiec to raczej nie bedzie przyczyna. Ale czytam o tych nagrzewnicach i moze faktycznie tam bedzie lezal problem.. ale wolalbym zaczac od najprostszych sposobow czyli zabezpieczenia chlodnicy..

Majster78
    Gość

Domyślnie 145 Problem z ogrzewaniem

Ja dziś śmigałem zmienić gumki na zimowe bo w Białym dziś PIEKŁO (25-35cm śniegu) co krzyżówka/rondo TIR stoi w poprzek; myślałem że ten "pryszcz" zimą będzie "fruwał" po śniegu od rowu do rowu bo do tej pory miałem tylko passata kombi 1.9D 93'; który zachowywał się jak lokomotywa (wolny ciężki ale komfortowy duży i cieplutki jak zapiecek); a tu figa po zmianie opon jest rewelka zwinny lekki a gumki zrobiły swoje -jeden feler to temperatura. Jak pisałem wcześniej Płyn świeży, termostat wymieniłem na nowy, i jest tak jak pisze FILONG wyłączysz ogrzewanie łapie 83st C tylko włączysz spada do ok 60/70 st-C i tak trzyma jeżdżąc po mieście. Ale mam pierwsze pytanie czy ci osusza szyby (przednią i boczne) po włączeniu nawiewu? Bo ja nie mam filtra kabinowego, ciąg jest adekwatny do mocy wentylatora ale porównując grzanie passata i alfy przy 70szt-C to jest niebo/ziemia. Jutro zasłonie chłodnice w następujący sposób (polecam go w passacie zadał egz na+) a mianowicie na dole jest kratownica dość sztywna wziąć styropian #25mm/30mm (bo tyle mają mniej/więcej przegrody dolnego chwytaka powietrza) dociąć na długość i wcisnąć w miarę solidnie. Zatkać wszystkie otwory kratownicy. Na górny wlot preferuje tekturę zagiętą pod grilla i do ciśniętą przez maskę. ten układ wydaje mi się ok. W razie "draki" wentylator się uruchomi i tyle ile trzeba to zbije temperaturę. Zakładając tekturę bezpośrednio do chłodnicy można zablokować ciąg wentylatora i posadzić silnik. Dziś na noc prognoza zapowiada -15/-20stC wiec sprawdzę ten system dziś w nocy i jutro w dzień.
    Pozdro