Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Niepoważny problem lampki bagażnika

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie Niepoważny problem lampki bagażnika

W Alfie 146 jest lampka w bagażniku ale nie świeci. Nigdy absolutnie. Żarówka jest dobra w dodatku sprawdziłem miernikiem i prądu na kabelkach wogóle nie nie ma. Przypuszczam, że może być to wina czujnika otwarcai klapy. Ale gdzie on jest ? A może trzeba wykonać jakieś ekstra zabiegi by się świeciła a nie tylko otwierać klapę ? Nie wiem od czego zacząć...

Użytkownik Rowerzysta Avatar gifwwl
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    146 2.0 TB Junior była, teraz jedyne słuszne AR GT

Domyślnie

czujnik otwarcia jest w zamku klapy, zobacz czy masz 12v lub mase na którymś kablu.
    Świeci Ci się dioda na panelu otwarcia klapy?
    Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/

Użytkownik Znawca Avatar laska
    Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto
    Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv

Domyślnie

Cytat Napisał macminik Zobacz post
    W Alfie 146 jest lampka w bagażniku ale nie świeci. Nigdy absolutnie. Żarówka jest dobra w dodatku sprawdziłem miernikiem i prądu na kabelkach wogóle nie nie ma. Przypuszczam, że może być to wina czujnika otwarcai klapy. Ale gdzie on jest ? A może trzeba wykonać jakieś ekstra zabiegi by się świeciła a nie tylko otwierać klapę ? Nie wiem od czego zacząć...
    Mam podobny problem tylko że u mnie prąd dochodzi do żarówki ale i tak nie świeci. Jak dołożyłem kabelek i dotknąłem masy to świeci ale niemam pojęcia co z tym zrobić żeby było tak jak ma być.
    Ti Amo ALFA!!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał gifwwl Zobacz post
    czujnik otwarcia jest w zamku klapy, zobacz czy masz 12v lub mase na którymś kablu.
    Świeci Ci się dioda na panelu otwarcia klapy?
    No właśnie się nie świeci :/ Trzeba będzie jakieś dłubanko uskutecznić. Rozumię, że po otwarciu klapy ma się*świecić niezależnie czy jest kluczyk w stacyjce czy go nie ma. Podobnie jak lampka w kabinie...
    Ostatnio edytowane przez macminik ; 29-11-2009 o 18:07

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Tutaj powinno być rozwiązanie na wasze problemy. Niby problem zgoła odwrotny, ale przyczyna moim zdaniem też może w tym tkwić.

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...na_panelu.html

Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto

Domyślnie

W 155 jest jakaś kontrolka od otwarcia klapy bagażnika? Bo u mnie nic się nie świeci. Świecą tylko kontrolki od drzwi.
    Ti Amo ALFA!!!

Pingwin
    Gość

Domyślnie

a u mnie raz swieci a raz nie swieci. Kompletnie nie wiadomo dlaczego ale olewam to.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W linku, który podałem, masz napisane dlaczego. Prawdopodobnie kwestia blaszki od włącznika

---------- Post dodany o godzinie 21:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:35 ----------

Cytat Napisał laska Zobacz post
    W 155 jest jakaś kontrolka od otwarcia klapy bagażnika? Bo u mnie nic się nie świeci. Świecą tylko kontrolki od drzwi.
    Pytanie było o 146, więc jej dotyczy. Jak jest w 155 nie wiem.

VIECIO
    Gość

Domyślnie

Hm... witam wszystkich, moim zdaniem przyczyna tkwi w blaszce, ale pierw zobacz czy kontrolka Ci na panelu świeci jak klapę otworzysz, bo jak nie świeci to musisz rozkręcić zamek od klapy i tam jest taka blaszka odpowiadająca za to wszytko, a może to bezpieczniki chociaż coś razem z tym by nie świeciło.
    Laska powinieneś mieć czujnik klapy u siebie, tak myślę ale nie wiem jak to jest w tych waszych bellach
    Kwestia zobaczenia tylko czy jest blaszka po rozkręceniu zamka, może jutroo rozkręcę u siebie i zrobię jakieś fotki żeby wam pokazać

---------- Post dodany o godzinie 23:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:43 ----------

Cytat Napisał macminik Zobacz post
    No właśnie się nie świeci :/ Trzeba będzie jakieś dłubanko uskutecznić. Rozumię, że po otwarciu klapy ma się*świecić niezależnie czy jest kluczyk w stacyjce czy go nie ma. Podobnie jak lampka w kabinie...
    Panel dopiero Ci się zaświeci jak masz przekręcony kluczyk, a lampka musi zawsze świecić nieważne czy masz kluczyk w stacyjce czy nie;p
    Czyli mamy przyczynę,może blaszka jest wygięta i styka caly czas i dlatego nie świeci Ci lampka i klapa na panelu. Jutro zrobię fotki i wrzucę żebyś widział co i jak
    Ja w swoim temacie opisałem odwrotną sytuację, lampka świeciła cały czas, bo była zalana kostka płynem do spryskiwaczy:/
    Co było przyczyną rozładowania akumulatora i świecąca się cały czas kontrolka od klapy;/

Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto

Domyślnie

Kolego gdzie te fotki?
    Ti Amo ALFA!!!