Witam jestem nowy na forum i niestety już potrzebuje pomocymianowicie od kiedy kupiłem moją alfe miałem problemy z silnikiem, wymieniłem już rozrząd, pompe wody, wszystkie popychacze zaworów ssących, uszczelke pod głowicą, napinacze, problemy są takie że jakiś miesiąc po remoncie zagrzał sie silnik
zalałem go ( po ostudzeniu) płynem chłodniczym którego brakowało dość sporo i zaczoł sie przegrzewać coraz częściej (stawiam na termostat) ostatnio zauważyłem że po nagrzaniu sie do temp 85* ze zbiorniczka bulgocze a silnik na biegu jałowym oscylije w granicy 950obr/min i kobci na biało lecz zapach spalin nie przypomina mi spalanego płynu chłodzącego więc wykluczam z nadzieją uszczelke pod głowicą
dodam jeszcze że od kiedy kupiłem alfusie obroty biegu jałowego wynosiły 1000obr/min. Jak by tego było mało nie odczułem straty mocy autko ciągnie od jakiś 2200obr/min. jeszcze jedna usterka to pocenie sie między 1 a 2 cylindrem przy elektrozaworze jak sie nie myle, po ściągnięciu głowicy wszystko było czyszczone. prosze o pomoc bede bardzo wdzięczny
![]()

po dolaniu plynu już ubywało dalej? Może to nieszczelność chłodnicy czy węża

A ja stawiam na uszkodzoną głowicę, przy wymianie uszczelki pod głowicą trzeba było oddać głowicę do sprawdzenia na szczelność...myślę że to ona jest winna, żeby mieć pewność sprawdź czy otwiera się termostat, ostatecznie można "wytargać" środek z termostatu i spróbować czy będzie "bulgotać"...jeżeli tak to głowica...
Ostatnio edytowane przez olek_jaw ; 01-12-2009 o 16:15
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki