witam, mam taki problem, mianowicie po raz 2 w ta zime zdazylo mi sie, ze sprzeglo jest wcisniete w podloge i nie chce odskoczyc. za 1 razem po nagrzaniu "odtajalo", a dzis kompletnie nie reaguje na powrot. sprawdzalem silownik na oko i jest nasmarowany, spryskale,m go dodatkowo wd-40 ale nadal nic i martwie sie, ze moze to byc wysprzeglik. czy faktycznie jest to tego przyczyna? ile nowe by kosztowalo i czy latwo jest to wymienic osobiscie bez udzialu mechanika?
moze ktos z okolic tychow mogl by pomoc przy wymianie?
z gory wielkie dzieki.
btw. czytalem wszystkie posty na temat sprzegla i nie mialem takich objawow w/w tematach.
pozdrawiam.

a co Ci da spryskanie wysprzeglika ?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
myslalem ze przymarzl i dlatego go spryskalem.
w italauto ile by wzieli za wymiane?

Dalej nie wiesz co jest przyczyną wpadnięcia pedału sprzęgła. Są raczej trzy mozliwosci: Pompa sprzęgła,wysprzęglik lub mechanizm samego sprzęgła. Musisz szukać przyczyny
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Żadne wude nic tutaj nie pomoże. Jeśli to wina wysprzęglika to trzeba to ustrojstwo zregenerowac albo wymienic.
Mam od niedawna podobnie. Po naciśnięciu pedał zostaje w podłodze, po rozgrzaniu działa lepiej. U mnie to napewno wysprzęglik, chyba nie trzyma ciśnienia bo po wciśnięciu pedału dziwnie syczy i jest mokry od płynu. Nowy kosztuje ok. 100zł.
spr teraz ponownie jak ze sprzeglem, choc jest cieplo od slonca, nadal gdy lekko gowciskam wpada samowladnie w podloge i nie chce odskoczyc.
pojechal bym do italauto jutro ale nie dam rady jak nawet biegu wbic nie moge :/

Można jeszcze spróbowac odpowietrzyc sam wysprzeglik. Przy okazji przepłucze sie troche układ i napełni świeższym płynem, może to coś pomoże.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki