Lotka na dachu, progi, skóra na kierownicy i gałce zmiany biegów, czarna tapicerka z czerwonymi napisami "Alfa Romeo" i aluminiowe 15" felgi.
Przeglądałem sobie wczoraj faktury za serwisowanie, które dostałem od poprzedniego właściciela auta i gdy doszedłem do faktury za zakup auta w salonie, w oczy rzuciła mi się dopłata za "pack sport 1". Ktoś się orientuje, co było w tej opcji w 145 MY'99?
Lotka na dachu, progi, skóra na kierownicy i gałce zmiany biegów, czarna tapicerka z czerwonymi napisami "Alfa Romeo" i aluminiowe 15" felgi.
Zgadzało by się. Przeszperałem trochę fora i znalazłem jeszcze:
- bardziej bezpośrednie przełożenie kierownicy
- nieco sztywniejsze zawieszenie
- lakierowane listwy zderzaków
- większe klocki hamulcowe
Prawda to? Zwłaszcza to ostatnie, bo akurat mam robić hamulce i nie chcę kupić nie takie klocki.
Większe klocki? Nie sądzęHamulce są takie same jak w pozostałych wersjach z tym silnikiem.
No i ja tak uważam, ale wolałem zapytaćZ tym przełożeniem to też chyba nieprawda, 2,3 obrotu to standard (chyba
)
Piter, ale masz 100% pewności, bo na dniach też mam zamiar zmieniać przednie hamulce i raczej wlałbym byc pewny, niż potem zaliczyć zonka u mechanika![]()
Jestem pewny, większe hamulce przednie są w 1,8 i 2,0QV, a z tym układem kierowniczym to może byc prawda. Miałem okazje przejechac się wersjami Limited 500 oraz QV i wydaje mi się, że te auta w czasie jazdy były bardziej czułe na ruchy kierownicą w porównaniu do mojej alfy.
Gdzieś czytałem, że w wersjach Junior też jest bardziej bezpośrednie przełożenie.
Co do bezpośredności układu nie jestem pewien. W zasadzie to wątpie żeby makarony się bawiły w takie coś w "zwykłej" osobówce.
Wydaje mi się, że ta różnica wynika z ogumienia... Na zime mam 185/60/14 na lato 215/40/16 i jest wyraźnie odczuwalna różnica na letnich. Auto o wiele szybciej reaguje na skręt kierownicą.
To dzięki sztywności opony. Niższy profil, opona mniej sie "gnie" przy skretach...
A jednak sie bawili. Sprawdzalem z Kolega Qubassem z Alfaclubu - jego 145 1.4 T.S. miala duzo ponad 2 obroty od oporu do oporu (mysle, ze jakies 2.7-2.8), natomiast moja 145 qv ma jakies 2.2 obrotu.
Fiat Seicento 0.9 '98 -> Alfa Romeo 145 qv '99 -> Fiat Coupe 20vt '99 -> Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v '03
Nie zabijaj robaczka
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki