wyrobiły sie juz zapadki. czy jaks ie to tam nazywa. wkładka do wymiany.
Witam!
Podjeżdżam dziś pod pracę, gaszę auto przekręcając kluczyk w stacyjce, a tu silnik dalej pracuje <szok> . Obroty na liczniku spadły do zera i zapaliła się kontrolka od ładowania. Pierwsze co zrobiłem to przekręciłem kluczyk z powrotem i jeszcze raz przekręcając go gaszę, udało się, silnik zgasł
Później parę testów (zapalanie-gaszenie) i wszystko gra tak jak powinno być, ale po pracy znowu przytrafił mi się ten sam problem
Co jest nie tak z moją stacyjką ??
alfa zawsze rwała się do jazdy ale to już przesada żebym miał problem z jej wyłączeniem
PS: Chyba był już gdzieś temat o tym, ale nie mogę znaleźć.
Ostatnio edytowane przez Mdx ; 09-03-2010 o 17:15
http://allegro.pl/sklep/4649894_cent...hop_id=4649894 502 127 077
Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin
wyrobiły sie juz zapadki. czy jaks ie to tam nazywa. wkładka do wymiany.
Alfa Romeo 155
Alfa Romeo 166
BMW E36 Coupe
dzięki za odpowiedz! Wczoraj wieczorem i dziś rano stacyjka działała tak jak powinna. Mam nadzieję, że to tylko taki jednodniowy foch, a jak nie to pomyślę o wymianie.
A przyjrzyj sie kostce przy stacyjce moze tam cos sie dzieje.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Moim zdaniem problem nie tkwi w stacyjce.Szukał bym raczej w alarmie.
IK@R 3991*PyraTeam 210* ALFA ROMEO 146 1,6T.S 145 1,4T.S * ALFA ROMEO 156 1,8 T.S* Sportpack* AlfaRosso*EX* CBA(Chwilowy Brak Alfy,poszukiwania:33,75 albo 155).Jest Stilo.
To nie foch ani alarm. Twój przypadek to klasyczny przypadek zużycia kostki w stacyjce. Musisz się temu dokładnie przyjrzeć. Niestety w ePER sama kostka nie występuje jako część zamienna, więc w skrajnym przypadku trzeba będzie powalczyć z nową stacyjką i przekładaniem wkładki ze starej - przy okazji wkładkę można sprawdzić i zakonserwować jak to sugerował jeden z kolegów.
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
IK@R 3991*PyraTeam 210* ALFA ROMEO 146 1,6T.S 145 1,4T.S * ALFA ROMEO 156 1,8 T.S* Sportpack* AlfaRosso*EX* CBA(Chwilowy Brak Alfy,poszukiwania:33,75 albo 155).Jest Stilo.
Nikt nie jest nieomylnyOpcja alarmu nie ma sensu, gdyż nie ma nic wspólnego z odcięciem zapłonu po rozruchu bo i po co miał być potrzebny. Immobilizer również, gdyż on działa tylko i wyłącznie podczas włączenia zapłonu. Po uruchomieniu silnika nie ma już żadnego znaczenia i jest odłączony. Dlatego Twoja teoria niestety nie ma sensu. Stacyjka jest głównym wyłącznikiem zasilania i steruje bezpośrednio głównym przekaźnikiem włączającym zasilanie do części niskoprądowej. Jeżeli kostka w stacyjce jest wytarta i trzpień od zasilania po przekręceniu i wyjęciu klucza nie odskakuje to obwód cały czas jest zamknięty i komputer oraz pompa paliwa ma zasilanie. Zegary i cała reszta gaśnie, gdyż zasilane są z innego obwodu, który - jak opisuje nasz kolega - jest odłączany poprawnie. Stawiam na stacyjkę a w najlepszym przypadku któryś z przekaźników głownych, który może się cyklicznie zawieszać. Gdzie są główne przekaźniki w 155 nie wiem, ale podejrzewam, że w komorze silnika w okolicy akumulatora.
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
Opcja alarmu ma sens w przypadku alarmu nie orginalnego.Spotkalem juz różne cudaczne podłączenia.Twoja teoria o niedociskaniu trzpienia raczej nie ma sensu.Z tego co pamietam jest on dociskany by właczyc obwód.Wiec jego wytarcie powoduje nie załczenie zapłonu.Oraz o ile pamiętam jest jeden przewód ze stacyjki który włącza zapłon,w tym wskazniki itd.Wiec raczej podejrzewam przekaznik . . .
Dzięki koledzy za pomoc! Puki co stacyjka działa tak jak powinna i mam nadzieję, że jeszcze trochę pociągnie bo nie chce mi się grzebać w aucie jak taka pogoda na zewnątrzAle jak tylko problem powróci to się tym zajmę i napiszę w tym temacie
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki