Krótkie wyjaśnienie, nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów, ja zrobiłem to tylko po to żeby pokazać luz łańcucha przed i po naciągnięciu.
Zdjęta pokrywa:
Luźny łańcuch:
Luźny łańcuch obija się o slizg powodująć charakterystyczne terkotanie (w okolicach wariatora też stuka):
![]()
Teraz właściwe czynności
Odkręcamy łapę silnika i odchylamy do tyłu (4 śruby - 17):
Odkręcamy śrubę napinacza - klucz 14 (nie wykręcamy jej do końca tylko luzujemy!!!):
Wrzucamy 5 bieg i pchamy auto do przodu 2-3 metry uważając żeby auto nam się nie cofnęło bo łańcuch się poluzuje.
Dokręcamy mocno śrubę napinacza.
Naciągnięty łańcuch:
Przykręcamy łapę i ewentualnie pokrywę zaworów jeżeli ją odkręcaliśmy, odpalamy.
Po poprawnym naciągnięciu powinniśmy słyszeć charakterystyczny szum łańcucha w tym danym egzemplarzu ustabilizowały się wolne obroty i dostał ładnego kopa od 3 tyś.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez rafal_155 ; 09-04-2010 o 10:13
W AR 155 8v TS też nie trzeba odkręcać łapy. Ja w swojej obecnej 155 musiałem z kolei odkręcić pokrywę zaworów. Po przepchaniu samochodu łańcuch jeszcze bardziej się poluźnił, zębatka napinająca nie chciała się wysunąć. Po opukaniu odlewu, w którym porusza się trzpień zębatki i ponownym przepchaniu fury łańcuch się naciągnął.

Panowie, a jaki jest mniej więcej czas tej operacji?

około 2 minuty dla wprawnego niekoniecznie mechanika.
Moim zdaniem warto zdemontować pokrywę zaworów aby sprawdzić po naciągnięciu łańcucha pokrywanie się znaków na wałkach rozrzadu względem połozenia tłoka bo z czasem znaki zaczynają się nie pokrywać i przy okazji zmierzyć luzy zaworowe
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 10-04-2010 o 08:07
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
waldemar-63 thanked for this post

Mialem to na dniach robic - wielkie dzieki za zdjecia![]()
wrzuc to do zrob to sam
Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
Sprzedam Alfe 145!

koledzy a czy w 1,7 T.S napina się tak samo?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki