Po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje. Tzn kontrolki normalnie się zapalają i gasną tak jak zawsze. Po przekręceniu kluczyka rozrusznik wcale nie startuje i nie przygasają kontrolki. Posprawdzałem bezpiecznik, i pzemocowane masy do akumulatora. Gdzie jest rozrusznik, co może być przyczyną, jak ewentualnie z wymontowaniem rozrusznika. 145 1,9jtd
Zdechło się szczotkom albo komutatorowi, ew. włącznik padł.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia
Części do 155 sprzedam <klik tu>
tomkolp thanked for this post

Brak połączenia elektrycznego lub skończyły się szczotki ale raczej to pierwsze
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Zdaża się że przewód do wyłącznika elektromagnetycznego przy rozruszniku(wsówka,konektor) nadgryziony zębem czasu po prostu odpada.Wtedy po przekręceniu kluczyka brak jest jakichkolwiek odgłosów z rozrusznika.
Gdyby były to zużyte szczotki lub komutator to słychać by było stuknięcie zasprzęglanego wirnika.
W sumie kupiłem używany za 150zł i wymieniono mi go za 50zł. A do zepsutego ziajże jak będę miał czas. Ponoć do wymiany rozrusznika trzeba było wykręcić półoś .

Kolego "lesio 146" masz rację że w omawianym silniku jest kabelek z oczkiem- ale to nie zmienia faktu bo może odpaść przy wsówce jak i przy oczku.I nie wszystkie AR mają oczko bo w mojej 146 1,4 Boxer z końca produkcji tej wersji silnikowej(grudzień 1996) jest konektor nie oczko.Wyobrażasz to sobie!!!!!!
W swej upierdliwości niezachowujesz umiaru i wypisujesz bzdety o szczotkach rozrusznika ,które mają doprowadzać masę do cewki wył.elektromagnetycznego.
Zapraszam Cię do mnie do Krakowa rozbierzemy jakiś rozrusznik i nauczysz się tego czego jeszcze nie wiesz.
Pozdrawiam. Ewentualny kontakt na Twoje odwiedziny na priv.

Nauki nigdy za wiele..Co do elektromagnesu to jesteś w błędzie.Wiekszosc ma dwa uzwojenia.wybijające i trzymające.Wybijające polączone jest ze stacyjką a drugi koniec pod srubę elektromagnesu który zasila po załączeniu rozrusznik.Czyli do momentu załączenia bierze masę poprzez (szczotki)wirnik.Trzymajace jast połaczone ze stacyjka i masą.
IK@R 3991*PyraTeam 210* AR 146 1,6T.S;145 1,4T.S ; 156 1,8 T.S-EX**JEST: 155 T.S 2,0 8v SUPER ;STILO JTD

U mnie w bx to była wina wsuwki- poluzowana bądź skorodowana- dostęp możliwy z góry na macanego. Trzeba było trochę posmyrać i załapywało na jakis miesiąc. Aż razu pewnego napsikałem preparatu do stykow i kręci.![]()
Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
To 145 boxerek oczywiście!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki