Witam posiadam Alfę 145 1.6 TS z 2000r. przebieg 130 tys. ostatnio podczas dłuższej podroży po przejechaniu ok. 1000 km zaświecił się olej. Po zgaszeniu silnika już nie dało się odpalić, stanął wałnie da się ruszyć nawet. Mechanicy doradzają wymianę na inny silnik. Jakie mieli byście sugestie opłaca się remontować jakie to mogą być koszty ? czy kupić jednak inny silnik ?? dodam ze w tym roku wymieniłem rozrząd pompę wody i wariator i nigdy wcześniej nie świeciła kontrolka od oleju...
a w zeszłym roku założyłem gaz sekwencje wiec szkoda się rozstawać z tym samochodem pomóżcie !!!!
Ostatnio edytowane przez cypek112 ; 22-04-2010 o 23:17
Ale jak do tego doszło dokładnie? Jechałeś, jechałeś, zaświeciła się kontrolka i jechałeś dalej i się to stało czy od razu - kontrolka i zatarcie? Olej jest w silniku, czy po prostu go zgubiłeś/spaliło i stąd ta kontrolka i brak smarowania? Miałem podobną sytuację, jeżeli zatrzymało CI silnik przy prędkości innej niż... w sumie każdej, to pewnie przeskoczył Ci też rozrząd i masz w silniku sałatkę tłokowo-korobowo-zaworową i najtaniej wyjdzie kupić drugi silnik. Oczywiście jest szansa, że z rozrządem ok i wystarczy zrobić szlif i panewki, ale to trzeba obadać... Fajnie jest wyremontować porządnie to co masz, ale koszta takiego zabiegu to ponad 5kzł, jeżeli masz to samo co ja, a silnik z przekładką i rozrządem powinien się zmieścić w 3500zł z robocizną.
Miałem podobną sytuację, też mi stanął silnik po awarii smarowania i dwa miesiące się z tym męczyłem, ale w końcu wymieniłem silnik na nowy i jest ok.
Czasem tak bywa, ale mi się nawet kontrolka nie zaświeciła... pozdrawiam,
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych
zrobiłem ponad 1200 km i podczas podroży z D do PL przez jakieś 150 km przy prędkości powyżej 100km/h zapalała sie kontrolka oleju po czym silnik dość mocno zaczął stukać po zgaszeniu stanął. Dziś po wykręceniu miski okazało się ze panewki na 3 tłokach stanęły. Tylko jeden korbowód był sprawny zamieszczam zdiecia :
Uploaded with ImageShack.us
do końca olej i płyn w normie ale co mogło być przyczyną takiego stanu słabe smarowanie ? temperatura zawsze nie sięgała powyżej 100 ,wentylator przy 90 się załączał, (samochod został kupiony nie do jazdy eksremalnejraczej słuzył do delikatnej jady do pracy)
w Poniedziałek wyciągam wał i tłoki, Czy ktoś z was orientuje ile moze kosztowac szfif wału (o ile sie nadaje czy nie uległ przegrzaniu). panewki oczywiscie. Szfil dopasowanie panewek bedzie robiła firma. i jaki koszt ewentualnie mogłby byc planowania głowicy oraz uszczelki pod nią ?
Hmmm, szkoda, że jechałeś przy kontrolce oleju... Na forum wielokrotnie było mówione, że jak tylko kontrolka się zapala to silnik zgasić i szukać przyczyny!! A teraz masz remoncik a nie znasz jeszcze przyczyny. Sprawdź pompę oleju, może daje zbyt małe ciśnienie. A co z rozrządem, nie było kolizji/przeskoczenia?
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych
oglądnę tez pompę wiesz jak jesteś kawał od domu i po zagranicą to ciężko szukać przyczyny, po zatrzymaniu zgasiłem silnik i więcej się nie przekręcił. Nie wiem czy mógł przeskoczyć ? w jaki sposób? a tak a propo co zauważyłem to na wałku rozrządu w miejscu gdzie przychodzi wlew oleju wałek jest jaśniejszy to tez może świadczyć o czymś ?
Ostatnio edytowane przez cypek112 ; 25-04-2010 o 00:20
Kolego a jak dawno wymieniales ten olej ? i sprawdz filtr oleju czy nie rozlecial sie w srodku bo gdzies slyszalem o filtronach ze do du.. sa moze to byla przyczyna . Tez mialem podobnie tak jak ty z panewkami straszne to jest i kosztowne. aha i jak bys go remontowal to sprawdz na 1 miejscu tez pompe oleju bardzo wazna ona jest.
GoNiuS

Jechać na zapalonej kontrolce od smarowania to trzeba mieć jajaprzecież to najważniejsza kontrolka w każdym pojeździe jak zaczyna mrugać czy się zapalać to wiadomo ,że coś nie tak
tylko nie opowiadaj potem ,że alfa to do niczego auto ,bo wiekszość rozwala samochody na własne życzenie

Sama alfa to do niczego nie jest ale silniki ts 16v to niestety porażka jakich mało w świecie motoryzacji. To tak naprawdę przez te silniki alfa ma opinie psującego się gruchota.
Obyś kolego cypek112 miał co jeszcze zebrać z tego wału bo powiem Ci że panewki wyglądają tragicznie.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki