Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 145/146/155 - Forum poświęcone modelom 145 [1994-2001], 146 [1995-2001], 155 [1992-1997] - wymiana uwag nt. użytkowania, serwisowania, rozwiązywania problemów z zawieszeniem, układem wydechowym, kierowniczym, hamulcowym itd.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    4 h 13 m

Domyślnie problem z wymontowaniem czujnika abs

Mam alfę 145 i dałem ją do ponoć dobrego mechanika w celu wymiany łożysk tylnych wahaczy, trzymał auto cały tydzień i powiedział że nic nie zrobił bo nie mógł wymontować czujników abs-u rzekomo bojąc się że je uszkodzi, wkurza mnie to że tak długo to trwało ,tłumaczył ze polewał je wd i nic to nie dało ok może i tak było tylko dlaczego od razu nie powiedział w czym rzecz jak dzwoniłem to mówił że ma wszystko rozebrane a tu taka niespodzianka. Powiedzcie co o tym myślicie i jakie jest wyjście z tej sytuacji, czy nie obędzie się bez zniszczenia czujników i wstawienia nowych co pewnie będzie kosztowało, dodam że te czujniki ponoć są jakoś niefortunnie wmontowane w wahaczu i są plastikowe przykręcone szóstką imbusem. Pozdrawiam.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Moderator Romeo Pokaż na mapie Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    156 SW 1,9 05' i 2.5 V6 00'
    Czas spędzony na forum
    24 d 14 h 27 m

Domyślnie

Przykręcenie nie jest problemem. Rozwiercasz imbus delikatnie i wtedy go już nie trzyma. Mocowanie jest obok korpusu samego sensora więc nic się mu nie stanie. Jedynie możesz mieć problem z jego wysunięciem bo mogło skorodować wokół sensora ale na to polecam środki z Forcha lub Wurth ewentualnie płyn hamulcowy.
    Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01
    Czas spędzony na forum
    17 h 1 m

Domyślnie

Ja jak wykręcałem swój to mi się ta śruba mocująca urwała i to był problem. ;/
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

Użytkownik Romeo Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r
    Czas spędzony na forum
    18 d 2 h 32 m

Domyślnie

Ale po co on właściwie chce wymontowywać te czujniki, skoro wymienia łożyska?
    Jeśli już musi wyjąć cały wahacz to niech rozepnie wtyczki pod tylną kanapą i wyjmie go razem z czujnikiem i kablem, bo są marne szanse na wymontowanie czujników nie uszkadzając ich.
    Nawet jeśli jakimś cudem da radę odkręcić imbusy, to sam czujnik będzie zapieczony na amen, po dobroci nie wyjdzie i specyfiki typu WD nic nie pomogą.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd
    Czas spędzony na forum
    4 h 13 m

Domyślnie

jeśli można to poproszę o parę szczegółów jak zabrać się za rozłączenie przewodów abs tak aby je można wyjąć razem z wahaczem, gdzie dokładnie jest to miejsce i którędy wyciągnąć je ( ktoś tu pisze że jest to pod tylna kanapą ) zaznaczam ze chodzi o alfę 145

Użytkownik Romeo Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r
    Czas spędzony na forum
    18 d 2 h 32 m

Domyślnie

W 146 wystarczy podnieść siedziska tylnej kanapy. Pod nimi z prawej i lewej strony są takie okrągłe żółte złącza, które trzeba rozpiąć. Kable od czujników przez przelotkę gumową lecą na drugą stronę podłogi. W 145 jest pewnie podobnie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar homel86
    Mieszka w
    krk
    Auto
    145 1.6 boxer
    Czas spędzony na forum
    10 d 16 h 8 m

Domyślnie

pod tylna kanapa masz zlaczki do absu koloru zoltego sa jak sie nie myle
    z alfa jest jak z kobieta... i to lubie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd
    Czas spędzony na forum
    4 h 13 m

Domyślnie

ponoć szukał tej złączki pod tylna kanapą i jej tam nie było czy jest to możliwe a jeśli tak to gdzie ona jest przypominam mam alfę 145 1.9 jtd 1999r może się wypowie ktoś kto posiada ten model i też przerabiał ten problem

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd
    Czas spędzony na forum
    4 h 13 m

Domyślnie

zawieszenie już zrobione i nie wymontowywałem czujników , problemem było wyjęcie śruby która trzyma cały wahacz ale i na to znalazłem sposób jak by ktoś miał podobny problem to mogę, opisać jak to zrobić, pozdrawiam

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia