• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] No to mam problem.

• Autor wątku Autor wątku Patriko153
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patriko153

Guest
Witam panowie, mam nastepujacy problem, wczoraj wieczorem normalnie przyjechalem moja alfa do domu, dzis rano ide probuje odpalic i NIC.
Pompe paliwa slychac, krecic kreci.. nie wiem co moze byc nie tak.
Moze macie w miare trafne pomysly ?
Alfa Romeo 145, 1.4TS r.1999

ciekawostką jest to, że po pierwszej próbie odpalił, a po 3,4 sekundach może troche więcej zgasł, no i do tej pory nie chce zadziałać.

Ostatnia edycja:
zbuntowała sie bo chce z powrotem do słonecznej italii :D

zaprowadz ją do ciepłego garazu moze jej sie odwidzi ;)

trefne paliwo?
zamarznięta woda w filtrze paliwa?
Dolej denaturatu, podepnij alfę kablami pod inny samochód(włączony) i kręć do bólu.
wyjmij filtr paliwa, potrzymaj w kieszeni, przepłucz lub wymień.

dobra panowie, niosę wesołą nowinę
Moja Alficzka :o zaczęła mówić ludzkim głosem po
3 krotnej próbie odpalenia na kable.
Normalnie aż mi się gorąco zrobiło jak usłyszałem jej dźwięk.

Sprawdź ten filtr paliwa najlepiej zmień tak jak kolega pisze.

Sprawdź ten filtr paliwa najlepiej zmień tak jak kolega pisze.

A gdzie ten silnik ma niby mieć filtr paliwa?

---------- Post dodany o godzinie 21:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:54 ----------

trefne paliwo?
zamarznięta woda w filtrze paliwa?
Dolej denaturatu, podepnij alfę kablami pod inny samochód(włączony) i kręć do bólu.
wyjmij filtr paliwa, potrzymaj w kieszeni, przepłucz lub wymień.

Niestety to się nie uda bo go nie ma...

Owszem ale do rocznika 98'. TSy od 99 mają coś na kształt filtra w pompie. Ja miałem 146 1,4 z czerwca 99' i już nie miała filtra. Teraz mam 146 Ti z sierpnia 99' i też owego filtra nie ma.

Ostatnia edycja:
i nigdy nie dolewaj denaturatu do benzyny! to jakas stara nalecialosc z prlu kiedy nie bylo odpowiednich produktow do pozbywania sie wody z benzyny... jak dolejesz to przewody paliwowe straca swoja gietkosc a potem pokruszeja...

. jak dolejesz to przewody paliwowe straca swoja gietkosc a potem pokruszeja...

nie przesadzajmy, jednorazowe użycie 100 g nie zaszkodzi,
zresztą nie ma za wiele środków do usuwania wody z benzyny, wszystkie one są połączone z środkami czyszczącymi układ paliwowy i działają raczej długofalowo.
Denaturat jest stosowany od zawsze i wszędzie do natychmiastowego osunięcia wody nie tyle z paliwa co z przewodów paliwowych i ew filtra paliwa, a dokładniej do rozmrożenia wody zatykającej przewody czy filtr.
Po prostu doraźny środek w awaryjnej sytuacji....i chyba nie ma nic innego co działało by natychmiastowo, i miało właściwości rozmrażające, no chyba ze też oparte na alkoholu...

jednorazowe użycie raczej na pewno nie wywoła aż takiego efektu, nie przesadzaj, w końcu jak napijesz się coli lecą Ci zęby? No chyba nie , ale jak zamoczysz zęba w Coli to (podobno) po jakimś czasie się rozpuści.

Natomiast co do środków uszlachetniających do diesla to się zgodzę , wybór jest olbrzymi...

A co do filtra, jest czy go nie ma.. jeżeli przyczyna nieodpalenia były kryształki lodu w filtrze, przewodach paliwowych to tak czy inaczej trzeba je usunąć.
Ale silnik bez filtra?Lub z filtrem nie dającym możliwości wyczyszczenia? Nie kłócę się ..ale ciężko mi w to uwierzyć.

Ostatnia edycja:
jednorazowe użycie raczej na pewno nie wywoła aż takiego efektu, nie przesadzaj, w końcu jak napijesz się coli lecą Ci zęby? No chyba nie , ale jak zamoczysz zęba w Coli to (podobno) po jakimś czasie się rozpuści.

jesli mam zdrowe idealne zeby to nic mi nie bedzie gorzej jak sa w stanie koncowego rozpadu... tak samo jest z przewodami wiesz w jakim stanie aktualnie sa?

czyli tak dla jasności, aby wymienić ten rzekomy filtr paliwa musze wymienić całą pompke?

czyli tak dla jasności, aby wymienić ten rzekomy filtr paliwa musze wymienić całą pompke?

Niech Ci mechanik zmierzy ciśnienie na przewodzie paliwowym przy listwie wtryskowej. Poza tym gdyby paliwo nie dochodziło to szarpało by autem bardzo. Ja bym najpierw go zdiagnozował komputerem a nie zmieniał części po kolei.

Kolego zatankuj paliwo i po problemie bez zadnych wymian czkogolwiek. na moje brak paliwa ;)

w weekend jadę podpiąć się pod komp. Także myśle że bedzie czarne na białym.

Amortyzatory
Powrót