witam,
może ktos wie jak zdemontować półoś tą dłuższą od strony pasażera?
wyjąłem półoś z przegubami , odkręciłem obudowę chyba łożyska półosi i chcę ją wyjąć ze skrzyni biegów ale coś ją trzyma,jakieś rady? robił juz to ktoś?
---------- Post dodany o godzinie 15:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:25 ----------
alfa 155 1.7 ts v8

znalazłem coś takiego :
http://www.spangerum.com:7080/navi?C...=6&WINDOW_ID=1

zsunięcie łapy z łożyskiem(1) i półosią ze szpilek bez demontażu skrzyni jest mało realne,no chyba że uda Ci się wykręcić jakimś cudem szpilki
.Temat był swego czasu opisywany na forum.Dla przypomnienia:w demontażu łapy z półosią pośrednią problemem jest wantujący się w siedlisku skrzyni wieloklin tejże półosi.

Żeby odkręcić obudowę łożyska półosi od bloku luzujemy nakrętki, nakręcamy dodatkową na tzw 'kontrę' i wykręcamy szpilki - u mnie poszły bez żądnych zgrzytów.

dokładnie tak,pod warunkiem że nie są zapieczone i mają odpowiednią długość aby się dało je nakręcić - ja niestety miałem tą gorszą opcję![]()

tak,ale wymiana łapy z łożyskiem była powiązana z wymianą skrzyni biegów z modelu 1,8TS
(silnik mam 2,0TS)![]()

nie mogę wyjąć krótszej półosi (od pasażera) od tej dłuższej co idzie do skrzyni
nie chce się ta krótsza z niej wcale wysunąć, jakieś rady ?

krótką od pasażera odkręca się z przegubem wew. (6 śrub na imbus), później zdejmuje się segera i wybija półoś z przegubu.
Ostatnio edytowane przez rafal_155 ; 29-12-2011 o 18:28

nie wiem czy sie dobrze rozumiemy
z piasty wyjąłem ale nie moge z tej pośredniej co idzie do skrzyni
hmmm u mnie wygląda do tak że nie mogę wyjąć tej frezowanej końcówki, wysunie się trochę i stop
na pewno te 6 śrub by wyjąc półośkę ?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki