:?: :?: ale on ma sie poruszac

Witam
W ostatnim czasie dość mocno denerwował mnie dzwięk dochodzący z tylnego zawieszenia. Po gruntownym zbadaniu okazało się iż winne są tu zaciski. W mojej Alfie 145 z tyłu występują hamulce tarczowe ( ten typ tak ma)
Jak wszyscy dobrze wiedząc zacisk składa się z 2 sworzni po której przesuwa się częśc docikająca klocek do rugiej strony tarczy. Najwyraźniej element ten uległ zuzyciu. Po nacisknieciu porusza się on momowolnie.
Moje pytanie jest nastepujące:
- czy można kupić same sworznie?
- czy można kupić przeznaczony do tego zestaw naprawczy
pozdrawiam
Bartek
od 2005 do 2008 była 145 1.4Boxer Garrett Turbo
od 2008 do 20.. jest Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V M-Jet 150KM

Poruszać się zgadza, ale tylko wzgłuż i po sworzniach
Umnie luzy są tak duże ( podejrzewam iż sworznie się tytarły ) z podczas jazdy klocki uderzają o tarczę. Podczas jazdy przypomina to metaliczne grzechotanie.
Namierzyłem na stronie intercars'u zestaw naprawczy ale nie wiem czy coś to da.
Można kupić nowe sworznie wraz z kompletem wszystkich uszczelek - koszt około 40-50PLN na stronę. --> http://sklep.intercars.com.pl/993532...2&pic=0&moto=0
jeżeli to coś da napiszę o tym
Obawiam się tylko jednego iż całe "sanki" - otwory do których wchodzą sworznie tez sie wytarły, a wtedy tylko uzywka albo nowe
pozdrawiam
Bartek
od 2005 do 2008 była 145 1.4Boxer Garrett Turbo
od 2008 do 20.. jest Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V M-Jet 150KM
moze masz stare klocki i te sprezynki przy nich juz nie napręzają aby klocek dobrze siedzial??
wyjmij klocki i troche je odchyl, pozniej napakuj świezego smaru w te prowadnice i moze bedzie gut..
tez bym tak zrobiłNapisał Alfista
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki