• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Problem z wariatorem

• Autor wątku Autor wątku discits
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

discits

Guest
Wiem, że ten problem był tutaj wielokrotnie poruszany ale u mnie jakby objawy są inne, tzn klekotanie pojawia się po rozgrzaniu silnika, zimny po uruchomieniu nie klekocze. Jeżdze na półsyntetyku 10W-40 Shell i mam pytanie czy powodem może być spadek ciśnienia oleju ( kontrolka sie nie zapala) albo jednak wariator?

Poradźcie coś

Jak dokładnie brzmi to klekotanie? Może klekoczą Ci np. popychacze hydrauliczne. Przewertuj przyklejony temat o wariatorze, to się upewnisz ;p

Sugestie są pewnie trafne, tylko dziwi mnie jedna rzecz, że dźwięk jest ewidentnie jak z diesla a tylko na cieplo hmm pomyślałem ze moze mi wcisneli olej jakis lewy co traci lepkosc po rozgrzaniu i przez to jest ten efekt co sadzicie?

Olej tak jak pisalem shell z beczki 10W-40

Hmmm, jak po rozgrzaniu to może jednak popychacze? Pewnie szklanki zjechane masz... A o Shell'u nie słyszałem, może jest dobry... może nie :)

Jakby to były panewki to raczej byłby bardziej charakt. odgłos, niż diesel..

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

Kolego może nagraj ten dźwięk to będzie możliwość trafniejszej oceny.

Ps.
Grzesiu zmieniłeś Alfe? Która lepsza 146 czy 155?:D

Ostatnia edycja:
Z tych linków co podesłał Tomito wynika, że to dźwięk wariatora, panewki odpadają na szczęście

ja nagram swój dzwiek i jest jeszcze inny niz te, mechanik stwierdził ze cos z balansami, byc moze pasek wyzabkowany

ja nagram swój dzwiek i jest jeszcze inny niz te, mechanik stwierdził ze cos z balansami, byc moze pasek wyzabkowany

Hehe, uważaj na pasek balansu... Jak padnie to pójdzie rozrząd i skutkiem tego będą same przyjemne wydatki.. Niektórzy w 2.0 16v nie zakładają z powrotem balansu, bo podobno nie poprawia wibracji a może zaszkodzić przedwczesnym zerwaniem - ja nie jestem za takimi zabiegami, robiąc 146 wymieniałem go z napinaczem ale jednak po portfelu to daje dodatkowo - napinacz chyba 170zł i pasek 90.. Plus rozrząd, pompa i wariat i robi się okrągła suma za wymianę rozrządu :)

Amortyzatory
Powrót