Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 145/146/155 - Forum poświęcone modelom 145 [1994-2001], 146 [1995-2001], 155 [1992-1997] - wymiana uwag nt. użytkowania, serwisowania, rozwiązywania problemów z zawieszeniem, układem wydechowym, kierowniczym, hamulcowym itd.
Użytkownik Embrion

witam dokładnie tak jak powiedział poprzednik sprężynka kaplica ,miałem podobnie mam miesiąc po wymianie samej sprężyny i podkładki zębatki były oki więc mechanior stwierdził że wymiana tej pierwszej powinna pomóc i tak jest pomogło a silnik pracuje jak igiełka

ok, zawsze to jakieś konkrety.czyli reasumując, być może warto na początek zmienić samą sprężynkę i podkładkę/i .zestaw naprawczy kosztuje grosze, a zaszkodzić nie powinien.
gdyby jeszcze ktoś doświadczony, mógł napisać od której stroy podejść tego wariata.rysunki i schematy dostępne w tematach o tym zagadnieniu, nie są zbyt szczegółowe, a chciałbym się przygotować do tej wymiany że tak powiem- logistycznie 
pytania które mnie nurtują :
- od kórej strony jest pierścień? (czytałem że niby od strony koła zębatego, i można wyjąć cały środek, ale pewności nie mam, dla tego pytam)
- jeśli faktycznie jest od strony koła, to rozumiem że można dokonać wymiany sprężyny i reszty, bez odkręcania go od wałka
- w przypadku odkręcania wariatora od wałka, w jaki sposób wkręcić go póżniej, aby znalazł się w takim samym położeniu, żeby cechy na kołach się zgadzały
z góry proszę o wyrozumiałość, bo nie rozkręcałem tego jeszcze, i nie mam wyobrażenia w tej kwestii.za wszystkie rzeczowe wypowiedzi, będę bardzo wdzięczny.

ok, panowie, właściwie już większość wiem.przyjechał właśnie do mnie zestaw naprawczy w postaci sprężynki i podkladki, i wypadałoby się za to wziąć tylko interesuje mnie jeszcze jadna kwestia.wcześniej w tym temacie, znalazłem post w którym opisany był niekonwencjonalny sposób ściągnia wariatora, poprzez wyjęcie obudowy i wnętrzności po zdjeciu pierścienia zabezpieczającego, przy czym zostawal tylko wielowypust wkręcony w wałek.
czy ktoś może potwierdzić ze da się wyjać segera i tym samym zmienić sprężyne i podładke, na zamontowanym wałku i bez odkręcania wariatora?
nie ukrywam że byłby to dość szybki sposób na wymianę tych elementów.

Jesli masz "wystukane" zęby wymiana samej sprężynki i podkładki na niewiele się zda.
Ik@r 1111 AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 16V TS 2008-...

z tym ze nie wiem, w jakim stanie sa zeby, a tak jak pisalem, taki zestaw zaszkodzic nie powinien, a byc moze cos poprawi.
tak wiec, da sie zrobic to bez wyciagania walka i odkrecania wariatora?

a ja wymieniłem rozrząd wariator za który zaplacilem prawie 4 stówki i klekocze cały czas błagam pomóżcie bo nie wiem co robic juz mnie to przeraża
---------- Post dodany o godzinie 13:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:11 ----------
a mechanik wymienił mi wariator i zalał olejem 10w 40 opel GM może to wina oleju bo wariator nówka i rozrzad rowniez
-

Napisał
Rzmudzior 
Jak
kontrolka ciśnienia
oleju? Jeżeli masz zatkany kanał
olejowy w głowicy, to nowy wariator nie miał szans przeżycia - chyba że nie był nowy ("po regeneracji" to zwykle o kant tyłka można potłuc). A możliwe, że to nie wariator - może (czego Ci szczerze nie życzę) stukać panewka, mogą cykać hydropopychacze - przy czym każdy z tych dźwięków jest do łatwego odróżnienia. Olej jak to olej - przez pierwsze kilka km każdy jest dobry

witam! wariator kupiłem nowy,ten samochód mnie zaskakuje dzisiaj miałem traske 100 km i gdy tylko wyjechałem z domu przestał klekotac a po 2 godz kiedy postał i odpoczal zaczął na nowo wariowac kontrolka oleju oki tylko ze ja kiedys przytarłem miska olejowa i kontrolka sie paliła ale wziąlem ja wyklepalem i juz jest dobrze bo smok dotykał miski wyraznie było widac on jak sie rozgrzeje to wariuje
---------- Post dodany o godzinie 22:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:24 ----------
ale dziękuje że sie zainteresowałes moim problemem bo dzisiaj dopiero sie zalogowałem i zaczalem korzystac z forum, tak naprawde to musze poszukac dobrego mechanika od alf z okolic bydgoszczy bo mało jest takich pozdrawiam
---------- Post dodany o godzinie 22:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:30 ----------
a odgłos pochodzi z pod pokrywy silnika w okolicy wariata
-
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
wariator alfa
, wymiana wariatora alfa
, wariator alfa romeo, alfa romeo 145 wariator, regeneracja wariatora alfa, alfa romeo wariator, wariator alfa 156, wariator alfa 146, alfa wariator, alfa romeo 156 ustawienie rozrządu, wariator alfa 147, wariator alfa 155, wymiana wariatora alfa 146, alfa romeo 145 twin spark budowa silnika, 145 alfa romeo wariator, alfa romeo 146 1.6 twin spark manual budowa silnika, alfa romeo 156 2.0 twin spark na które zawory zakładamy blokady rozrządu, Alfa romeo wymiana wariatora, wariator alfa 145, wariator twin spark, remont głowica twin spark, alfa romeo TS demontaz głowicy, schemat rozrzadu peugeot 106, rysunek jak zalozyc wariator do alfy 156, 155 v6Tagi dla tego tematu
Uprawnienia