Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 145/146/155 - Forum poświęcone modelom 145 [1994-2001], 146 [1995-2001], 155 [1992-1997] - wymiana uwag nt. użytkowania, serwisowania, rozwiązywania problemów z zawieszeniem, układem wydechowym, kierowniczym, hamulcowym itd.

wszystko wskazuje na popychacze niestety bo wariator jest oki a dzwiek nagralem na komóre ale nie wiem jak wrzucic na forum moge przesłac komus mms

uratowałem moja alfę wariator rozrząd zmieniłem a przyczyną były popychacze
Użytkownik Maniak resoraków

Witam wszystkich. Tak dyskutujecie na temat tych wariatorów to opiszę swoje spostrzeżenia, kupując 146 1.4 16v zrobiłem gruntowną wymianę paski wariat uszczelniacz pułpanewki itp, pojezdziłem trochę i stwierdziłem że skoro problemem jest olej który na zimno nie dochodzi do wariata, to odepnę przewód od zaworka.I tak zrobiłem dodam równierz że moc na podpiętym a odpiętym zaworku prawie się nie różni tylko start nieco mułowaty.i tak śmigam już 1,5 roku i nic nie klekocze, ale czy dobrze robię to nie wiem. Dla ciekawostki dodam że kumpel mając opla omegę 2,5l v6 jak się alfą przejechał to stwięrdził że go kłamię że to jest 1.4 silnik i zakładał sie o litra smirnofa że napewno mam conajmniej 1.6
Użytkownik Romeo

Napisał
tarkowski 
Witam wszystkich. Tak dyskutujecie na temat tych wariatorów to opiszę swoje spostrzeżenia, kupując
146 1.4 16v zrobiłem gruntowną wymianę paski wariat uszczelniacz pułpanewki itp, pojezdziłem trochę i stwierdziłem że skoro problemem jest
olej który na zimno nie dochodzi do wariata, to odepnę przewód od zaworka.I tak zrobiłem dodam równierz że moc na podpiętym a odpiętym zaworku prawie się nie różni tylko start nieco mułowaty.i tak śmigam już 1,5 roku i nic nie klekocze, ale czy dobrze robię to nie wiem. Dla ciekawostki dodam że kumpel mając opla omegę 2,5l v6 jak się alfą przejechał to stwięrdził że go kłamię że to jest 1.4
silnik i zakładał sie o litra smirnofa że napewno mam conajmniej 1.6
Czytałem gdzieś mądry tekst o wariacie ostatnio.
Wariat to skutek, przyczyna jest gdzie indziej.
Zobaczcie, że w Lanciach ten sam wariat się nie sypie, dlaczego ?
Chłopaki z Alfy dali ciała z układem smarowania i tyle.
Użytkownik Romeo

Napisał
sn00p 
Wariat to skutek, przyczyna jest gdzie indziej
Problemy ze smokiem, pompą oleju, zapchanymi syfem kanałami w głowicy, kiepskimi filtrami oleju i koniec końców, z samym olejem (za rzadki - źle, za gęsty - też źle, choć wolniej spływa). Do tego - częste odpalanie i gaszenie (np. w jeździe miejskiej) i wariator wytrzymuje max 20kkm. A założenie zaworka zwrotnego w głowicy jest wykonalne, wątpię, żeby było strasznie drogie, wydłuża jego żywotność do ok. 100kkm jeśli nie lepiej.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda Alfa Romeo 145 1.4 TS 2000r -
moja Funia 

panowie a tak zapytam czy czyms powaznym grozi jazda z uszkodzonym wariatem ? otóz dzis jak przegazowalem alfe moze do 1,5 tys cos zgrzytało i postawiłem na wariator ale sam nie jestem pewny tej diagnozy moze którys z chłopaków z okolicy mógłby posłuchac ?
Moderator Romeo

Napisał
kulik 
panowie a tak zapytam czy czyms powaznym grozi jazda z uszkodzonym wariatem ? otóz dzis jak przegazowalem alfe moze do 1,5 tys cos zgrzytało i postawiłem na wariator ale sam nie jestem pewny tej diagnozy moze którys z chłopaków z okolicy mógłby posłuchac ?
Raczej to nie wariator
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

co bys obstawiał ? odgłos dochodzi własnie z jego okolicy
Moderator Romeo

Pasek, rolka, napinacz lub łożysko pompy
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

ale dzwiek dochodzi dokładnie z jego okolicy tylko w tym przedziale obrotów a rolka to raczejby cały czas zgrzytała
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
wariator alfa
, wymiana wariatora alfa
, wariator alfa romeo, alfa romeo 145 wariator, regeneracja wariatora alfa, alfa romeo wariator, wariator alfa 156, wariator alfa 146, alfa wariator, alfa romeo 156 ustawienie rozrządu, wariator alfa 147, wariator alfa 155, wymiana wariatora alfa 146, alfa romeo 145 twin spark budowa silnika, 145 alfa romeo wariator, alfa romeo 146 1.6 twin spark manual budowa silnika, alfa romeo 156 2.0 twin spark na które zawory zakładamy blokady rozrządu, Alfa romeo wymiana wariatora, wariator alfa 145, wariator twin spark, remont głowica twin spark, alfa romeo TS demontaz głowicy, schemat rozrzadu peugeot 106, rysunek jak zalozyc wariator do alfy 156, 155 v6Tagi dla tego tematu
Uprawnienia