• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Błędy sondy lambda

kasztelan

Aktywny
Auto
logiczne że alfa
Wczoraj stworzyłem sobie "komputer":D odczytujący błędy w 8V i najpierw wypluło mi tylko 1223, a później jak zauważyłem na spocie doszedł 1224, czyli błąd regulacji sondy i sonda uszkodzona. Wymieniać czy szukać innych przyczyn??
Dodam że autko zanim się rozgrzeje jest zmulone i szarpie - objawy występujące losowo, raz tak raz nie:) Po rozgrzaniu ustępują i rwie do przodu jak wariat, spalanie wg mnie w normie, po mieście bez korków bez problemu zamykam się w 10L/100km, w trasie bez problemu robi 8L/100km.

voltomierz w łapke i pomierz sondę:)

Jakie powinna mieć wartości?? I w jakich warunkach ją mierzyć bo z sondą jeszcze się nie bawiłem;)

wymieniaj, brat miał to samo nic się nie działo aż pewnego razu się tak zesrało, że szła bardzo bogata mieszanka, która dopalała się w kacie (z gorąca to prawie wygłuszanie na podłodze topiło).

bierz uniwersalną sondę boscha 0 258 986 506

wymieniaj, brat miał to samo nic się nie działo aż pewnego razu się tak zesrało, że szła bardzo bogata mieszanka, która dopalała się w kacie (z gorąca to prawie wygłuszanie na podłodze topiło).
Hmmm, coś chyba w tym jest bo wczoraj zauważyłem właśnie że czuć było trochę benzyną na zimno a później już nie, czyli faktycznie jakby przelewała.
Poproszę jeszcze parametry sondy, zmierzę ją żeby mieć pewność;)

Ostatnia edycja:
zauważyłem właśnie że czuć było trochę benzyną na zimno a później już nie, czyli faktycznie jakby przelewała

Kolego, chcesz wyślę Ci książke o sterowaniu silników ZI bo coś widzę zielono w głowie a i podpowiadaczy masz niezbyt kumatych i tylko kosztów narobisz sobie ;]

W fazie nagrzewania silnika za dobór mieszanki odpowiada czujnik temp. cieczy, czujnik temp. zasysanego powietrza [ale w znikomym 2-3% zakresie zmian] oraz MAF czyli przepływomierz, sonda jest w tym stanie całkowicie olewana brzydko mówiąc, sterownik wtrysku pracuje w trybie open loop. Więc jeśli śmierdzi niespalonym paliwem, zacznij od diagnostyki MAFa i czujnika temp. silnika.
W momencie jak silnik osiągnie temperaturę pracy w której sterownik wtrysku przechodzi w closed loop w AR jest to około 70stopni temp. cieczy chłodzącej, zaczyna brać pod uwagę wskazania sondy, i jeśli sonda sprawna to na podstawie jej odczytu potrafi dla małych i średnich obciążeń silnika skorygować tak czas wtrysku aby mieszanka była OK, jednak przy dużych obciążeniach sterowniki przechodzą ponownie w open loop i albo mamy za ubogo albo za bogato zależy jak uszkodzony MAF.

U ciebie wszystko wskazuje na uszkodzenia MAF, czujnika temp. cieczy. Sondę zostaw w spokoju na razie.

Ok, więc wytłumacz mi dlaczego wywala błąd sondy a pozostałych nie (a też by pokazało), bez sensu było by zachodzenie tego od tzw. d..py strony:) Z drugiej strony walnięta sonda to zazwyczaj wzrost spalania którego u mnie nie ma, tyle wiem na ten temat, nigdy sondy nie zgłębiałem.
A jeśli masz książkę w PDFie to bardzo chętnie się dokształcę;)
I podaj mi w jakich warunkach mierzyć sondę i ile powinna mieć.

Ostatnia edycja:
Ok, więc wytłumacz mi dlaczego wywala błąd sondy a pozostałych nie (a też by pokazało), bez sensu było by zachodzenie tego od tzw. d..py strony:) Z drugiej strony walnięta sonda to zazwyczaj wzrost spalania którego u mnie nie ma, tyle wiem na ten temat, nigdy sondy nie zgłębiałem.
A jeśli masz książkę w PDFie to bardzo chętnie się dokształcę;)
I podaj mi w jakich warunkach mierzyć sondę i ile powinna mieć.

Słuchaj, sterownik PB praktycznie nigdy nie pokaże błędu MAF poza sytuację gdy padnie on całkowicie, gdy MAF oszukuje, sterownik zacznie naciągać czas wtrysku PB ale gdy braknie mu zakresu adaptacji, po prostu nie mieści się z korektą % w zadanym przez fabrykę zakresie wywali błąd jak u Ciebie "błąd regulacji mieszanki" ale powtarzam jeszcze raz, to że bardzo często świadczy to o uszkodzeniu sondy nie można tego traktować jako pewnik.

W takim razie chyba będę musiał podmienić przepływkę i sprawdzić bo czujnik temperatury ten przy termostacie mierzyłem przy 50 stopniach chyba i pokazywał jak książka kazała, a po odłączeniu silnik chodził jak na ssaniu więc IMO jest OK.
No i jeszcze kwestia drugiego błędu 1224 - sonda uszkodzona, czy to aby nie potwierdza już faktu że na pewno padła sonda?? Przed chwilą wykasowałem błędy, w pt będę jechał w trasę 70km i na miejscu ponownie sprawdzę co pokaże.
Objawy znikają po przekroczeniu 70 stopni cieczy, ale czy przez walnięty MAF silnik nie powinien świrować niezależnie od temperatury?? Tak jak napisałem wyżej po nagrzaniu się wszystko jest OK.

Ostatnia edycja:
Kolego, chcesz wyślę Ci książke o sterowaniu silników ZI bo coś widzę zielono w głowie a i podpowiadaczy masz niezbyt kumatych i tylko kosztów narobisz sobie ;]

a gdzie ci kumaty człowieku pisałem w jakiej temp zjawisko zaszło??

wtrysk TS 8v to taki trochę bardziej rozbudowany gaźnik :D - sonda, przepływka, temp, czujnik położenia przepustnicy i wału i to by było na tyle.

A ja Wam zapodam inną fajną nowinkę.U mnie jak wyskakiwał błąd regulacji sondy lambda wyszło że uszkodzona jest ECU i też pokazywało że sonda nie działa więc podmień komputer:) Ja wymieniłem.Spalanie jak spadło:)

W weekend będę mierzył przepływkę bo mam książkę do 164 i 75 z wszystkimi parametrami i opisem, wg mnie przepływka jest ta sama, w końcu to takie same silniki:)
Sondę też bym zmierzył ale nikt nie chce mi podać parametrów jakie powinna mieć:P
Spalanie tak jak napisałem jest w normie, nie wierzę żeby 2-litrowa benzyna spaliła 6L na trasie:) i te 8 jest jak najbardziej w normie.

a gdzie ci kumaty człowieku pisałem w jakiej temp zjawisko zaszło??

wtrysk TS 8v to taki trochę bardziej rozbudowany gaźnik :D - sonda, przepływka, temp, czujnik położenia przepustnicy i wału i to by było na tyle.

A kumaty człowieku napisał kolega jasno że na zimno wali benzyną, na ciepło już nie, więc jak sonda wkracza do akcji sterownik koryguje, więc działa ona, dlatego trzeba szukać problemu w tym co reguluje mieszankę na zimno ;]

Grzesiek, dając tutaj pomożemy też komuś w przyszłości jak będzie szukał;) Ale wyślę. Co do zapachu benzyny to wiesz, po ostatniej akcji jak mi przewód spadł mogę mieć wypaczone pojmowanie tego co czuję:)

Przed chwileczką odpiąłem przepływkę. Samochód zapalił jak zwykle ale chodził jak gruźlik-falowanie obrotów i prychanie. Po podłączeniu wszystko wróciło do normy, mogę uznać że jest sprawna??

Amortyzatory
Powrót