Witam
Objawy takie, że jadąc na biegu bez obciążenia (czyli nie przyśpieszając i nie hamując silnikiem) słychać głuche stukanie. Wyrzucenie na luz nie likwiduje dźwięku, więc obstawiam coś w okolicach kół a najprędzej coś z przekładnią główną. To stukanie to taki jakby złapany kapeć, na pewno nie jest to metaliczne. Przy przyśpieszaniu wydaje mi się, że też trochę słychać, choć może jestem przewrażliwiony. Podczas hamowania silnikiem dźwięk zanika. W miarę wzrostu prędkości są też wyraźne wibracje na kierownicy. Przeguby półosi mam nowe, wahacze nowe, najprędzej bym właśnie obstawiał coś w skrzyni. No i chyba najważniejsze, parę dni temu parkowałem tyłem na skręconych kołach a było to na lodzie i lekko pod górkę. Zamieliło kołami po czym złapałem asfalt i dobrze szarpnęło całym silnikiem ale zdziwiłbym się gdyby to uszkodziło coś w skrzyni. Prosiłbym o pomoc zwłaszcza osoby, które przeżyły już rozsypanie się skrzyni biegów i wiedzą czego nasłuchiwać.
Przerabiałem nistety awarię skrzyni u siebie. Dynamiczne przyśpieszanie ze skrzyżowania na troche skręconych kołach i rozleciały mi się satelity machnizmu różnicowego, przy okazji uszkadzając również wałek atakujący skrzyni biegów. Konieczna wymiana całej skrzyni.
Możliwe że u Ciebie też któryś satelita stracił pare zębów. Najlepiej byłoby odkręcić pokrywę skrzyni biegów i obejrzeć dokładnie mechanizm różnicowy.

Też potwierdzam, mechanizm różnicowy się sypie
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
a np: jak stoisz w miejscu na jałowym to słychać ten odgłos ?? jak tak to = gdy wciśniesz sprzęgło (samo bez wbijania biegu) znika ten odgłos czy dalej go słychać ?

Tylko podczas jazdy. Dziś na krótkim odcinku do pracy zauważyłem, że było cicho i nagle zaczęło się to delikatne pukanie/wibrowanie![]()
To chyba przeguby półosi tak hałasują.Jeśli w zakręcie przy przyśpieszaniu wibruje to bym stawiał na zużyte przeguby.
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili,Turismo Internazionale,Quadrifoglio Verde...Pytasz kobiety o wiek?
A no właśnie,o znaczenie tych słów również się nie docieka...to się czuje.
chyba ze to przegub wew![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Nie wiem, nigdy dotychczas nie miałem uszkodzonego przegubu wewnętrznego. W sumie tego jeszcze w tym samochodzie nie naprawiałemObjawy mogłyby pasować?
wlasnie pasowalyby dlatego tez pisalem o tym![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki