Witam od jakiegoś czasu mam problem z hamulcem ręcznym a mianowicie po zaciągnięciu dźwigni cofa się ona z powrotem jak by nie zazębiała podczas zaciągania nie słychać charakterystycznego dźwięku tak jak bym miał cały czas wciśnięty przycisk od zwolnienia hamulca. Można to jakoś naprawić czy trzeba wymienić całą dźwignie? Jeśli ktoś to wymieniał to proszę od podpowiedź.
W najgorszym wypadku takie dźwignie kompletne są na allegro po 20 zł. Żeby ją wymontować musisz niestety wyjąć tunel środkowy i odkręcić dźwignię od spodu auta... Tunel jest mocowany a 6 śrubach. Jedna pod manszetem od ręcznego, drugą widać po wyciągnięciu schowka pod radiem a 4 pozostałe widać bez problemu. Możesz jeszcze kombinować bez zdejmowania tunelu. Być może tylko zapadka się zawiesiła i trzeba coś odblokować. Zdejm manszet od ręcznego i zobaczysz co temu dolega.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
ok dzięki za pomoc
dołączę się do tematu. u mnie problem wygląda tak, że ręczny jest bardzo słaby. wymieniane były linki (linex), cylinderki na tył, szczęki (trw-lucas). na postoju jakoś się trzyma ale gdy próbuje go podczas jazdy (nie za duża prędkość, coś 20-30km/h) to powinno mnie hamować a jadę dalej :/ jak ten problem załatwić i czy sam sobie z nim poradzę gdzieś pod blokiem?![]()

Spokojnie poradzisz sobie pod blokiem. Musisz zdjąć koło i bęben i poszeżyć szczęki. Zdejmujesz koło następnie bęben. Po zdjęciu bębna masz już szczeki na wierzchu.
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=0&DRW_NUM=1
Na obrazku jest to numer 8 tym zwiększasz rozstaw szczęk. Będzie tam mała nakrętka w przypominaąca zębatke.
jeszcze jedno pytanie- czy muszę jakoś linki regulować czy je napinać czy co?będę musiał kokpit rozbierać przy dźwigni ręcznego?
generalnie szczęki nigdy nie biorą mocno tak jak klocki.
Alfonso 145 2.0 T.Sasasa
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki