Jak w temacie. Moja alfa 145 do 120km/h nie ma sobie równych w śród aut o podobnej mocy natomiast po tej granicy auto przestaje sie rozpędzać. Czy możliwą przyczyną jest zawór egr ?? może zaślepić go ?? przy starcie mam lekką zamułe i to kiedys też ktoś mowił że może być wina egr. Mam też nastukane na blacie prawie 300kkm ale wtryski nowe (nie regeneracja) i turbo. Gdzie indziej moge szukać jeszcze przyczyn?? z rana jak silnik jest chłodny i dopiero sie rozgrzewa nie ma tego problemu, natomiast po rozgrzaniu auto tak jakby hamuje sie samo... Może winna lezy po stronie akumulatora powietrza który u mnei jest zastąpiony rurą ?? zaznaczam że zanim założyłem co innego litrażowo wodą sprawdzałem pojemność i jest taka sama jak w orginalnej puszce.

mi to wygląda na przepływkę ale proponuję diagnostyke komputerowa...

przepływke maiłem już walniętą całkiem inne objawy. Nie chciała sie wogule kręcić na obroty. Komputer jak zwykle nic nie pokazuje...
a jak wygladaja cisnienia paliwa?:>
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Kolego sprawdź jak wygląda filtr paliwa. Miałem podobny problem w TD do na 5 biegu do 3tys/obr szła jak dzika po przekroczeniu maagiczego progu 3 tys nei bujała sie szarpała cudowała. Problemem była zapchany filtr paliwa i syf w przewodach paliwowych i zbiorniku. Po wyczyszczeniu układu problem znikł jak ręką odjoł![]()

właśnie filtr paliwa wymieniłem ostatnio na wymianie olejuPoki co zaślepiłem ten egr całkowicie i problem znikł. Już nie hamuje sie już przy 3 tys i ciągnie dalej
a nawet musze przyznac ze szybciej na obroty sie wkręca
i jakoś tak płynniej
![]()

Ostatnio edytowane przez kezsats ; 17-03-2011 o 19:34

prosze bardzoten pierwszy link to taki poradnik można poczytać sobie
z tym że tam na obrazku jest zaznaczone w 2 miejscach ja mam zaślepiony tylko w górnej części.
drugi jest to instrukcja do 2.4 JTD ale nasza budowa w 1.9 nie różni się niczymwięc smiało można z tego skorzystać
Co do przepływki to delikatnie bo to wrażliwe urządzenie a znajduje sie na rurze od obudowy filtra powietrza. Jest tam plastikow rura z takim "kikutem" z kablem i kostką do góry tuż przy zbiorniczku płynu hydraulicznego. Tylko nie jestem pewien czy po odpięciu przepływki nie bedzie potrzebna kasacja blędu przepływki. U mnie było to potrzebne
ale nie wiem czy warto ją czyścić
![]()
Jak i gdzie zaślepić EGR - poradnik
Zaślepienie całkowite EGR (+ czyszczenie) w 2.4JTD 10v i 1.9 JTD 8v
Witamy w śród użytkownikow JTD-ków![]()
Ostatnio edytowane przez loco145 ; 17-03-2011 o 20:35

Dziękuję za poradę, zaworem erg napewno sie zajmę a przepływę zostawię w spokoju.
Pozdrawiam.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki