Mam alfę 145 1,6 boxer. przejechane 135tys km. Poradźcie mi proszę co może być przyczyną.
Mam problem z skaczącą temperaturą. Jak zacznie się zbliżać do przed ostatniej kreski to jest chyba 100st to przestaje lecieć ciepłe powietrze z dmuchawy. I potem nagle szybciutko schodzi w dół do 80 st i tak w kółko. A i dodam jeszcze, że przy odpaleniu samochodu czasem jak wcisnę pedał gazu to słychać przelewającą się wodę. I tez jak temperatura schodzi w dół to słychać bulgotanie. Czasami jest tak, że wentylator włącza się normalnie czasem właśnie temperatura w górę po czym szybko na dół. A dziś to już nawet temperatura wyskoczyła dosyć wysoko bo aż zaświeciła się czerwona lampka od temperatury wody. I jak sprawdziłem pod maską to oba węże były dość twarde. Kiedy zacząłem poluzowywać korek od zbiorniczka to zaczął się napełniać płynem po czym pobulgotało i na zakręconym korku poziom płynu się wyrównał.
Poradźcie gdzie szukać przyczyny.
Dziekii
wygląda to na uszczelkę pod głowicą, nie zauważyłeś może że rano jak jest zimniej auto bardziej kopci na biało

Nie zauważyłem zawsze tak samo kopci. Uszczelka to dość kosztowna sprawa. A i mam też z tego tytułu problemu z gazem przełącza mi się na benzynę, czasami jakby brakowało tez gazu i szarpie. Wszystko to pojawiło się na raz.
Jest jakaś metoda na sprawdzenie czy to uszczelka?
Tymi oznakami są właśnie przegrzewanie się, ten płyn wracający do zbiornika (miałem tak samo), twarde węże, to chyba jednoznaczne, jak dłużej pojeździsz to powinieneś zauważyć ubytki płynu chłodniczego, jeszcze sprawdź czy masz biały nalot na korku od oleju, poza tym to nie wiem jak inaczej sprawdzić żeby mieć 100%pewności.
Ściągnąć głowicepoza tym to nie wiem jak inaczej sprawdzić żeby mieć 100%pewności.![]()
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili,Turismo Internazionale,Quadrifoglio Verde...Pytasz kobiety o wiek?
A no właśnie,o znaczenie tych słów również się nie docieka...to się czuje.
Kompresję zmierzyć...
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż w unikalnym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia

Po nocnym postoju wykręć świece z cylindrów.Przez otwór po świecy spenetruj wnętrze cylindrów pęczkiem nici na drucie.Jak wyjmiesz z któregoś cylindra mokry od płynu chłodniczego knot to będziesz wiedział że do niego jest przeciek i tę stronę trzeba robić.

Najpewniejsza metoda to sprawdzenie szczelności komory spalania, wychodzą wszystkie kwiatki i niedoskonałosci silnika
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Miałem podobne objawy, szczególnie z tym napełnianiem zbiorniczka po odkręceniu korka. Okazało się, że termostat był zacięty w pozycji lekko otwartej i w płynie chłodniczym miałem pełno ziarnistego syfu. Wymieniłem termostat, wypłukałem układ, śmiga jak ta lala![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki