Witam posiadam Alfa Romeo 146 z silnikiem 1.4 T.S 103KM. Otóż mam taki problem jechałem dzisiaj i wszystko było ok ale po pewnym czasie zapaliła mi się kontrolka od smarowania po czym po chwili zgasła. 1 Km dalej wyłonił się huk z pod maski i zblokowało mi koła. z holowałem go do mechanika, natomiast nie wiedzą co mu dolega... Ostrzegają mnie że naprawa może nie być opłacalna. Czy ktoś miał podobny przypadek??

Podejżewam urwanie korby
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Zblokowanie na panewce lub urwanie korby - tak czy siak silnik w drzazgi poszedł.
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż w unikalnym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia

A wiecie może czy opłaca się go naprawiać, czy w ogóle jest możliwość naprawy?
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili,Turismo Internazionale,Quadrifoglio Verde...Pytasz kobiety o wiek?
A no właśnie,o znaczenie tych słów również się nie docieka...to się czuje.

Najlepsze rozwiazanie? Kupic pewny silnik 1.8 np. od kolegi Intel (http://www.forum.alfaholicy.org/czes...na_czesci.html) ew. naprawic jeśli będzie co - w co wątpie![]()
Była : 146 1.6TS 97r (2006-2011)
Jest : 156 1.8Ts (2010 - ? )
Oj nieciekawie, ale raczej remont będzie bardzo kosztowny, choć podobnie jak przekładka na inny. Bo przy remoncie pewnie będzie szlif/wymiana wału, któraś korba, tłok/i, głowica i ew. rozrząd, być może pompa oleju...
A jak kupisz za 2k zł używany motor, to do tego znów rozrząd z wariatem, wszystkie paski i przekładka, więc cena wyjdzie podobna...
A powiedz nam, czy silnik wcześniej miał jakieś objawy niepewne? Olej zmieniałeś na czas? Piłowałeś często?
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

jaśli cie interesuje mam silnik 1.4 ts z aluminiową pokrywą w bardzo dobrym stanie cały z osprzentem odam za 800 zł
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki