Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Alfa 146 boxer 1.4 - padł

lorddaar
    Gość

Domyślnie Alfa 146 boxer 1.4 - padł

Witam serdecznie. Od jakiegoś pół roku jestem właścicielem Alfy 146 z silnikiem 1,4 boxer. Niestety ostatnio silnik padł. Najpierw zaczął głośno chodzić i stracił moc a później przestał pracować. Podejrzewam, że poszły panewki. Nie mam zbytnio czasu na zabawę w wyjmowanie i rozbiórkę aby sprawdzić więc sądzę że raczej wymienię cały silnik. I tu się zaczyna problem - czy w 146 były stosowane te same silniki boxer co w 33 czy inne - jest niesamowita różnica cenowa. Proszę o informację również na temat jakiegoś dobrego warsztatu, który mógłby dokonać naprawy silnika i ceny takiej usługi w przypadku gdyby jednak się okazało, że lepiej będzie naprawić niż zakładać coś niesprawdzonego.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar micrus
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    jeździło się alfa romeo 33, silnik 1,7 boxer, jeździ się alfa romeo 146, silnik 1,4 ts

Domyślnie

miałem podobny problem, tylko chciałem kupić sam samochód AR 145, niestety bez silnika, no i gdy rozmawiałem z mechanikami (oraz z elektrykiem samochodowym) to mi rozradzali przekładkę z 33, ponieważ nie wszystko wepniesz pod komputer, chyba że wolisz bawić się w przeróbkę całej elektryki. A jakby jakiś mechanik się podjął takiej przekładki to mam sprawny silnik z 33, palił bez problemów do samego końca.

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

hm nie wiem dlaczego ale np. do 33 szła inna sonda lambda niz do 145 chociaz nr. silnika niby ten sam- AR 33501. :/
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie

Wydaje mi się że blok silnika jest taki sam, różnią sie chyba tylko osprzetem silnika i kolektorem ssącym. Nie wiem jak jest z mocowaniem skrzyni do silnika

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Z tego co wiem mocowanie skrzynie jest inne. A skrzyni od 33 do 145/6 też nie da się założyć, bo ta również jest inaczej mocowana.

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

i inny zewnętrzny mechanizm zmiany biegów, zamiast 2 linek cięgno, jeśli się nie mylę?
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Alfik145
    Gość

Domyślnie

Weź się nie zastanawiaj tylko kup silnik najlepiej po remoncie, kupiłem taki od faceta który ogłasza się na allegro, oddałem mu stary a za nowy zapłaciłem 1400zł jeżdżę już ponad rok i cieszę się moją bellą

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

A nie lepiej wyremontować ?
    Większość części jest do kupienia,
    Silnik bardzo prosty - gdybym miał tylko warunki pewnie sam bym zrobił remont.
    Teraz robie wymianke UPG i regeneracja glowicy na podjedzie pod garazem - nie ma problemu
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar radkuj
    Mieszka w
    TOMASZÓW MAZOWIECKI
    Auto
    Była Alfa Romeo 146 1.6 BOXER jest Lancia Lybra 1.9 JTD

Domyślnie

Witam. Osobiście przerabiałem temat padniętego boxera. Zdecydowałem się na remont, który wraz z robocizną zamknął się w kwocie 1800zł. Wymienione wszelkie uszczelki, uszczelniacze, panewki oraz wałki. Decyzji nie żałuję ponieważ wiem przynajmniej co jest zrobione. Wszystkie części zamienne zakupione na allegro włącznie z wałkami których sporo szukałem. W większości na aukcja sprzedawane są wałki wraz z obudową co zdecydowanie odradzam. W chwili kiedy szukałem nieszczęsnych wałków 8 na 10 aukcji to były podpuchy. W Bełchatowie jest konkretna firma zajmująca się sprzedażą części zamiennych do włochów można u nich kupić nawet całe silniki.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie

Witam.

Hmm... 1800 zł czyli prawie nic + w tym robocizna to strasznie tanio, sądzę że kolega raczej się nie wyrobi w tej kwocie, moim zdaniem musi szykować około 4 tyś lekko,
    zapewne po rozebraniu silnika okaże się że tłoki przytarte=(wymiana,nowe tylko na zamówienie z włoch, używane te co oglądałem wszystkie przytarte do 1,7 BX) czyli spory koszt do tego pewnie mechanik stwierdzi że popychacze do wymiany, masa się tego wszystkiego nazbiera.., przechodziłem przez to wszystko i powiem że koszty są ogromne, tylko + taki że jeżeli zrobisz to wiesz co masz, a jeżeli kupisz silnik i po 2 tygodniach będzie to samo ??
    Kolego zastanów się dobrze