W mojej 145 mam założony sterownik zamka bx10 bodajże bo nie miałem pilotów do orginalnego alarmu i zamka.
Ale pytanie jest czy da się zrobić i jak to zrobić żeby po zamknięciu/otwarciu auta z pilota zapalały się lampy?? na około 20/30sekund więcej nie trzeba.
Moim pomysłem była rzecz aby z kabla który mruga kierunkami wyprowadzić kabel w coś co podtrzyma ten prąd przez 20 sekundale nie wiem co to mogłoby być?? na allegro czegoś takiego teraz już nie znajduje... żeby to kupić ewentualnie...
co innego w fabii mojej mamy po wciśnięciu przycisku na pilocie zapala się lampa w środku i świeci okolo 30 sekund więc co to za moduł?? może coś takiego szukać?
pomoże ktoś w tym temacie???szukałem na forum ale tam nic na ten temat
![]()
to by musiał być jakiś moduł kondensatorów bo to one są odpowiedzialne za podtrzymanie pradu. Pogadaj z jakimś elektronikiem( znajomym) bez problemu ci taki układzik zrobi za niewielka kase.
Alfa to nie samochód ..... Alfa to styl życia.

Po kiego wuja robić takie wydumki. Ma być fabryka i już. Chcesz samochód spalić?
Uczciwa i wydajna praca podstawą dobrobytu narodu.
tez nie wiem po co bawić sie w troche nieprzydatne bajery, ale jeśli bedzie to z głowa robione to napewno auta nie spalisz![]()

ja tu zadaje pytania. Jak ktoś nie chce niech nie odpowiada albo takie uwagi zachowa dla siebie...
co do tego elektyka to musze podejść zapytać bo wiem że robili takie rzeczy w fiatach ale i tu na forum mamy elektrykówczekam aż sie odezwie bo teraz nie umiem znaleźć kto to był i mówił że łatwo to zrobić
![]()
ja kiedys potrzebowalem własnie cos( nie było to do auta ale ), co po impulsie elektrycznym bedzie trzymało napiecie przez jakiś czas i znajomy elektronik mi cos takiego zrobił. Nie piszę o szczegółach bo az tak dobrze sie na tym nie znam. Jest to do wykoniania
Jak odstawiasz auto w ciemnym miejscu to sam bajer jest nawet sprytny, ale musisz do elektryka podkoczyć. Da się to zrobić na pewno.
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych
Nie wiem jak jest w 145 ale w mojej 147 taka funkcja jest fabrycznie. Włącza się ją za pomocą manetki długich świateł (w pozycji mrugnięcia)
1. Wyłączamy zapłon.
2. Pociągamy manetkę świateł drogowych - tak jak byśmy chcieli komuś mrugnąć.
(nie działa ona z pilota - trzeba włączać manualnie) chyba, że ja po prostu nie wiem jak ją aktywować z pilota.
to tyle na temat fabrycznej funkcji "follow me home", "safe trip home" czy jak kto woli "odprowadzania do domu"
Kiedyś z tego powodu, że spodobało mi się jak w nowych VW jest zrobione podświetlanie pod samochodem w tej funkcji i trochę z nudów zrobiłem takie coś działające z pilota.
Opis działania:
Po naciśnięciu przycisku zamknięcia/otwarcia zamków z pilot lub też w momencie manualnego otwierania drzwi za pomocą kluczyka podwozie samochodu zaświeca się na kolor biały (zimny) na ok 20s.
Jak to zrobić?
Zakupiłem w Internecie 5m LED (k. biały zimny) pod napięcie 12v podobną długość węża przeźroczystego aby zaizolować diody,
czasówkę która działa już od 10V - 230V -koszt na allegro ok 80zł ( modelu oraz firmy nie pamiętam jeżeli ktoś będzie bardzo zainteresowany to sprawdzę)
trochę przewodu w podwójnej izolacji kilka par szybkozłączek i kilka przełączników (do wyłączenia całkowitego oraz wymuszenia podświetlania)
Czasówka którą zakupiłem posiada funkcję wzbudzenia plusem, czyli załącza się po impulsie elektrycznym ( w moim przypadku 12V), który uzyskałem z sygnału na centralny zamek.
W 147 zamek sterowany jest + na otwieranie i zamykanie.
a czas podświetlania ustawiamy sobie manualnie od 0.001s do kilku godzin.
ponad pół roku działa bezbłędnie w moim samochodzie a efekt podświetlania jest na serio fajny.

Wystarczy przekaźnik czasowy 3DRP lub 3DRM, w zależności od tego czy centralny jest sterowany masą czy plusem.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki