Mam problem kupiłem alfe 146ti z 96roku alfa stała w jedny miejscu 5lat i jest trochę problemów
a zwłaszcza jeden nie pali!
-Akumulator dobry
-Rozrusznik kręci
-Iskra jest
Pokazuje mi błąd wtryskiwaczy benzyne z baku spuściłem 11l zrobiła się pomarańczowa
pompa też chyba git wymieniłem jeden przewód w niej bo już trochę spenkany był.
Jak kręci a nie odpala a przy tym świeci się kontrolka układu paliwowego spróbuj odpiąć czujnik temp. powietrza, jest zaraz przed/za przepływką (nie pamiętam, ale to ta mniejsza wtyczka za filtrem powietrza) i zobacz. Nie wiem, czy czujnik położenia wału też nie powoduje świecenie marchewki i braku zapłonu..
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

A ja miałem cos takiego w swojej z tym że nie stała wtedy tak długo. bo stała zaledwie 2 dni. Co się okazało? w sumie to nie wiem bo po prostu mechanik doradził żeby wstawić ją do Ciepłego pomieszczenia. dolałem też preparatu do benzyny odnośnie niskich temperatur i jak ręką odjął. W tym roku zapobiegawczo też jej wlejeAle u mnie była to wina pewnie tego ze było za zimno.. Jaka benzyna w Polsce jest każdy wie. W sumie nie wiem czy to Ci pomoże bo wątpię że to jest przyczyną ale przynajmniej u mnie było identycznie. Możesz też poprosić drugą osobę żeby słuchała czy pompa działa...

Wyjmij wtryski i włóż je na noc do nafty ,rano wypukaj benzyną, przedmuchaj ,ja miałem taki problem jak jeżdziłem pół roku na gazie (uszkodzona pompka paliwa) po wymianie pompki nie odpalała na benzynie i ta operacja pomogła ,może i tobie pomoże.
a sprawdzałeś przekaźniki i bezpieczniki przy akumulatorze tam jest zasilanie wtrysków i u mnie jak zgnił kabel to tez nieodpalała, może tam coś nie łączy poszukaj...powodzenia
Alfy to zaczarowane samochody
na początek to sprawdź czy paliwo dochodzi do silnika.
Właśnie aby zapobiec taki sytuacjom, zasyfianiu się pompy, zapiekaniu wtryskom, czy ich zanieczyszczeniu, raz do roku, na min 20L paliwa wlać jedną butlę dodatku do paliwa STP ( srebrnego ) koszt to jakieś 80zł, a naprawdę efekty znakomite
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki