Witam,
czy w waszych alfach silnik też się tak długo nagrzewa? u mnie jest to coś niesamowitego bo żeby osiągnął odpowiednią temp zimą to jest to około 20-30 minut jadąc ciągle a w korku to troszkę szybciej. też tak macie?
Witam,
czy w waszych alfach silnik też się tak długo nagrzewa? u mnie jest to coś niesamowitego bo żeby osiągnął odpowiednią temp zimą to jest to około 20-30 minut jadąc ciągle a w korku to troszkę szybciej. też tak macie?
sprawdzałem już jest idealny. Wiecie nie jest to jakiś problem bo po prostu się nagrzewa troszkę dłużej i już. No dłużej niż mój poprzedni samochód. Termostat był już sprawdzany teraz żeby zapobiec temu to mam zamiar zamontować osłonę silnika która już kupiłem zawsze to może powodować szybsze grzanie![]()
hmmmm , Jak idealny? Skoro nie działa ?
Dlaczego uważasz ze jest sprawdzony i jest dobry? podaj jak to stwierdziłeś ?
( powiem Ci ze w moim Diesli po 7 min mam 90stopni )
no Ale diesel to szybciej się nagrzeje... Jak było to sprawdzone. Byłem z tym już u dwóch mechaników jeden mówi ze jakoś to sprawdził mechanicznie a drugi podpiął do kompa i mówi że nie ma błędów a skupił się dokładnie na nagrzewaniu.
Zastanawiam się czy może zapobiegawczo nie wymienić go... Ale no jak 2 mechaników mówi że jest OK. przecież jakby powiedzieli że jest źle to im się opłaca bo do tego zarobią coś a tak to tylko za sprawdzenie na kompie płaciłem.
Więc mówiąc że jest idealny polegam tylko na zdaniu mechaników u których serwisuje swoje samochody. Obaj sprawdzeni i dokładni.
Co myślicie? Wymienić na wszelki wypadek?
Wściekłe SUKI
Jeśli problem tkwi tylko w dłuższym, jak Ci się wydaje, nagrzewaniu się zimnego silnika, sprawność termostatu możesz sprawdzić bez mechanika w banalny sposób:
Metoda 1. Jadąc na zimnym silniku, obserwuj wskaźnik temperatury, przy sprawnym termostacie strzałka powinna dojść do pewnego momentu (u mnie jest to około połowy, 3/4 pola ponad 90 stopni), a następnie powinna opaść (u mnie do 90), jeśli tak się nie dzieje, a wskaźnik powoli idzie do góry i w pewnym momencie nie opada (otwarcie dużego obiegu chłodniczego), znaczy, że termostat jest do wymiany.
Metoda 2. Odpal samochód (przy zimnym silniku) i złap za wąż, który idzie od termostatu do chłodnic (ten górny), w trakcie pracy silnika, przewód nie powinien się nagrzewać, tylko w pewnym momencie (otwarcie termostatu) powinien się nagrzać gwałtownie, jeśli tak się nie dzieje, diagnoza taka sama jak w przypadku braku opadania wskazówki.
No to metoda 1 moge powiedzieć że działa bez problemów bo wiem jak jeżdżę jak to wygląda i to śmiga super. 2 to sprawdzę może jutro![]()
Wściekłe SUKI
Obydwie metody służą do sprawdzenia tego samego, czyli czy otwiera się duży obieg - jeśli wskazówka opada, znaczy że się otwiera, czyli sprawdzanie drugą metoda nie jest potrzebne![]()
AhaNo to tyle dobrze że nie muszę wychodzić na zimno
podobnie jest w korku jak stoję. że co jakiś czas opada. potem powoli rośnie i znowu opada
Ale to chyba wentylator po prostu
![]()
Wściekłe SUKI
Tak, to wentylator. Oczywiście oprócz zamykania i otwierania, termostat ma również za zadanie utrzymywanie odpowiedniej temperatury, ale to możesz sprawdzić tylko na ECU.