Witam!z powodow finansowych musze rozstac sie z swoja 156,nie chce odejsc od marki i kupic czegokolwiek innego niz alfa.Mam straszny apetyt na 155 w czarnym lub czerwonym ubranku z starym 8V silnikiem przed liftem no chyba ze v6 ale to juz igla w stogu siana.Jakies podpowiedzi co do typowych niedomagan czy cyklicznych usterek.W aucie jest zegar cisnienia oleju co pomaga w ogledzinach ale jesli bedzie zalany moto doktorem to i tak wyjdzie super. Nie licze na cuda ale mysle ze to dobry czas by zakosztowac smaku wymierajacej juz na rynku 155 z prawdziwym alfa engine bo w 156 i tak jeszcze ubrac sie zdaze ponownie

Poczytaj 0 8v jest dość dużo na ten temat na forum![]()

Zanim spytalem to probowalem ale jakos wole obiektywnie niz wojna 16vs 8v itp.Wiem swoje na temat samochodow bez wzgledu na marke i pochodzenie i nie bede raczej krytykowal czy wychwalal.po prostu mam na oku 155 i chce podstawowych informacji jak te auto mozna dobrze obejrzec i nie wracac na lince do wlasciciela kilka km po zakupieszczegolne slabe punkty i inne takie

8v i16v nie ma porównania, bo 8v jest dużo lepszym silnikiem! jakościowo i konstrukcyjnie przewyższa 16v, patrz głównie na blachę , z przodu podłużnice za amortyzatorami od strony koła, najlepiej zwalić koło i śrubokrętem zobaczyć czy nie wchodzi do środka, tam jest dużo mastyki i nie widać że nie ma blachy, z tyłu błotniki jak się otwiera drzwi czy nie ma purchli i ogólnie wjechac gdzies na podnosnik obejrzec tylne błotniki podłogę i przewody hamulcowe czy sa juz wymienione bo prawie w każdej sa zjedzone

Do uzytkownikow:
Ciśnienie oleju zimny/cieply jak macie w waszych jednostkach?jesli ktos jezdzi dluzej to moze jakies czynnosci obslugowe rozrzadu,swiec itp moze podpowiedziec.Bede wdzieczny
kupuj śmiało ,tylko nie jakiegoś zajechańca na którym będziesz płakał.
Poszukuję silnika 3,0 12v
Czesci AR 155 ,146
GG 8401768

Tiaaa w tych autach ten wskaźnik też często umiera:] W zasadzie nie wiem czy ktoś by się w tym silniku bawił w doktora gdyż poprostu nie ma potrzeby. Jeśli już ktoś to świństwo wlewa do auta to chyba najłatwiej rozpoznać po turbo spojlerach i pługo-zderzakach a to można odczytać jako - kręć auto do odcięcia wtedy szybciej się rozgrzeje
A powiedz czego oczekujesz od 155 jeśli chodzi o wyposażenie? Bo ja za pare tyg będe chyba się ze swoją rozwodził a ona jest dla prawdziwych twardzieli - zero absu, zero poduski powietrznej, zero klimy![]()

Szczerze to fajnie jakby miala klimatronic,skore kierownice,abs nie koniecznie,czasrna mniam albo czerwona poduszki tez nie koniecznie.Na razie mam 2 na oku ale mocno sie zastanawiam.Na poczatek musze sprzedac 156 i wtedy dopiero pojade kupic bo z zamiana jest ciezko tym bardziej ze trzeba mi doplacic niestety a ja potrzebuje LPG.Wyglad spoko maja te ktore upatrzylem ale w obu przypadkach silniki sa przekladane z 1.7 i 1.8 na 2.0 i zastanawiam sie nad jakoscia wykoniania.Troche musialbym przejechac zeby to obejrzec.Z wydatkami poczatkowymi sie licze ale trupa nie chce.obejrzalem ceny czesci i jest ok wiec zawieszenie czy amory itp nie sa straszne ale jednostka czy skrzynia raczej powinna byc w miare.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki