Wysprzęglik wyjęty (20 minut roboty). Wygląda on z zewnątrz tak:
1463" >
i po zdjęciu gumy:
I teraz proszę o wskazówki:
1. Jak widać zewnętrzna guma jest rozerwana i tędy wylatywał zapewne płyn, czy ona ma charakter uszczelniający, czy tłok puszcza i nie powinno być w tej gumie płynu?
2. Jak dostać się do tłoka? Czy to jest rozbieralne?

Ta guma zewnętrzna, ten mieszek pełni tylko rolę ochronną - pod nią nie powinno być płynu a jak jest to to oznacza że puściło uszczelnienie tłoka
Pod tłokiem jest zapewne pierścień - wciśnij ręką tłok do środka (uważaj abyś się nie ochlapał płynem bo w środku jest jeszcze trochę płynu) i zobacz jak to wygląda, powinien tam być seger

wciskam tłok do końca i nic ciekawego nie widzę, gładka ścianaCzy może tłok się wykręca albo coś? Czy ktoś rozbierał dokładnie ten model wysprzęglika i może coś konkretnego podpowiedzieć?
// Ok tłoczek się na niczym nie trzyma wystarczy stuknąć o podłogę i sam wyleci![]()
Ostatnio edytowane przez kaczors ; 11-12-2011 o 13:29
Nie ma żadnego uszczelnienia przy tłoku? Hmmm
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

Jest uszczelnienie (dwa gumowe pierścienie). Najwyraźniej do wymiany, skoro puszczają płyn. Zestaw naprawczy w drodze (kupiłem w InterCars).
Tłoczek najłatwiej wyjąć powietrzem pod ciśnieniem, alternatywnie jakaś strzykawka i płynem, tylko lepiej nad miską
W tych nie ma segerów

Naprawiłem wysprzęglik zestawem naprawczym, zamontowałem, wszystko działa jak należyNo ale żeby nie było tak dobrze podczas zakręcania odpowietrznika urwałem śrubę. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy nie będzie przeciekać? Urwałem to już po odpowietrzeniu, na razie nic nie przecieka, pedał sprzęgła działa jak trzeba.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki