To jak koledzy na 100% walnięta przepustnica? Przypominam, na kompie błąd p1513. Jeśli jest padnięta to we wtorek będę miał z rozbitej 146.
To jak koledzy na 100% walnięta przepustnica? Przypominam, na kompie błąd p1513. Jeśli jest padnięta to we wtorek będę miał z rozbitej 146.
Witam. Ja bym szukał przyczyny w układzie paliwowym. Oglądając filmik zauważyłem, ze świeci się kontrolka od rezerwy. Być może pompa paliwa zassała jakiś syf z dna zbiornika, dodatkowo mamy teraz ujemne temperatury co wpływa na zbieranie się wody w zbiorniku.
Tam, gdzie kończy się rozsądek jest prawdziwa motoryzacja czytaj- Alfa Romeo!!!
![]()
To jakie kroki podjąć? Zatankować więcej?![]()
Czekam na odpowiedź, jeśli to na 100% przepustnica to jutro biorę ją od kolegi cuma_borek.
Koledzy, to jak myślicie, na 100% silniczek krokowy do wymiany? Muszę szybko wiedzieć, żeby na dniach zamówić nowy.
Kupiłem używany silniczek miesiąc miałem spokój. Dzisiaj problem powrócił...... Znowu falują obroty tak samo, natomiast marchewa zapala się i gaśnie co jakiś czas. Czyżbym kupił uszkodzony silniczek? Czy może to wina wtyczki/obwodu? Byłem przed chwilą w aucie FES pokazał błędy: p1513 p1512 p0130. Czyli błąd p1513 znów powrócił. Wykasowałem błędy, i co zauważyłem. Marchewa zapala się na biegu jałowym, gdy dodam gazu gaśnie błąd p1513 kasuje się, po czym znowu się pojawia. pozostałe błędy po wykasowaniu nie wróciły. Przejechałem się kawałek i niestety Alfa straciła wolne obroty. Gaśnie, jak tylko nie trzymam gazu wciśniętego... Dodam, że miesiąc wcześniej przed wymiana silniczka krokowego, alfa była w pseudo serwisie i na pewno kręcili oni śruba na przepustnicy od regulacji linki, od tego czasu pedał ma na początku luz. CO z tym fantem zrobić?
Ostatnio edytowane przez Wicked ; 21-02-2012 o 20:36
Ja po wymianie mojego ale bez adaptacji miałem tak, że też falował i telepawka była. Reset zrobiłeś?
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
wyglada jakbys miał walniety tps po objawach![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv
Reset robiłem Alfadiagiem po wymianie silniczka miesiąc temu i przez miesiąc był spokój. ponowny reset alfadiagiem może pomóc? Poprzednio też tak mówili, ale jednak to nic nie dało i silniczek trzeba było wymienić.
---------- Post added at 00:07 ---------- Previous post was at 00:03 ----------
TPS w moim modelu jest zintegrowany z nastawnikiem przepustnicy, więc tak czy siak muszę wymienić całość.