Od wczoraj zapala mi się marchewka, po odpaleniu obroty cały czas falują, po wkręceniu auta wyżej, np. na 4tyś/min. obroty zostają w takiej pozycji pomimo puszczenia pedału. Podpiąłem komputer i pokazał się błąd: Idle Speed Control. Krokowy do wymiany? Adaptacja nie pomogła, błędu nie można skasować. Poniżej filmik ukazujący problem.
http://www.youtube.com/user/bartasal.../0/8u0EHdRYth0

Teraz mi się przypomniało, że kilka dni temu wyjmowałem obudowę filtra powietrza... Dzięki za naprowadzenieJutro zobaczę, czy przypadkiem źle nie skręciłem.
Sprawdź, czy nie zacina ci się linka gazu. U mnie uwalona przepustnica dawała odwrotne objawy - bez gazu auto gasło. Nieszczelności też są niezłym pomysłem.
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż w unikalnym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia

Linka chodzi ok, na 100% jest to nieszczelność w dolocie, wczoraj wpadł mi kluczyk pod obudowę filtra powietrza, błotnik a tłumik szmerów... Musiałem wszystko rozkręcić, żeby go wydostać, a robiłem to o godzinie 22, po ciemku i w pośpiechu, więc na bank coś źle złożyłem![]()
I jak? Sprawdzałeś już? Mi też to wygląda na lewe powietrze, choć to zostawanie na obrotach mnie martwi, bo co ma nadmiar lewego powietrza do otwarcia przepustnicy?
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

Niby nic ale jak ma nadmiar lewego powietrza to krokowy głupieje, tzn ECU nie steruje krokowcem tak jak powinien bo ma złe dane z czujników np. z przepływki - przepływka pokazuje jakąś wartość powietrza przepływającego przez dolot a w rzeczywistości jest go więcej bo łapie lewe powietrze
Ale jak ma nieszczelność przed przepływką, to powinien się dławić a nie wkręcać i zostawać... A kolega wspominał, że coś koło puszki kombinował, czy źle doczytałem? No bo co innego, jak ma walnięte coś między przepływką z przepustnicą, to objawy mogą być dziwne.
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

Skręciłem na nowo i jest dobrze, błąd wykasowałemByła po prostu nieszczelność w układzie dolotowym, dzięki koledzy za naprowadzenie.

Nieszczelność przed przepływką na nic zupełnie nie wpływa - możesz wywalić wszystko przed nią i nic nie powinno się dziać - przepływka jest pierwszym punktem pomiarowym kompa i to od tego miejsca ważna jest szczelność
Dobrze że udało się rozwiązać ten problem - objawy wskazywały na nieszczelność ale gdyby się okazało że to nie to to już było by dużo ciężej usunąć usterkę![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki