Witam! Jestem nowy na tym forum,więc jeżeli podany przeze mnie temat już istnieje to proszę o wyrozumiałośćmam problem z odpaleniem swojej alfy a mianowicie jestem po "zabiegu" wymiany uszczelki pod głowicą i po złożeniu silnika już nie chce odpalić...dodam,że wcześniej "kręciła od strzała".sprawdzałem iskry na świecach poprzez wyciągnięcie ich i ułożenie na pokrywie silnika i na wszystkich była iskra.gdy pokręce nim trochę dłużej zapalają się kontrolki od abs-u i poduszek.próbowałem także środka do samozapłonu,ale nie przyniósł żadnego efektu.bardzo prosiłbym o jakiekolwiek rady w tym temacie.

spróbuj odpiąć ten czujnik masy powietrza obok przepływki.

Ale czujnik masy powietrza to właśnie przepływka.

Próbowałem i wciąż bez zmian:/

Hej damjan moze zle ustawiony rozrzad,lub cos z czujnikami polozenia walkow lub walu

Niby iskra jest na wszystkich świecach a podczas próby odpalenia go bez kolektora wydechowego "ogień" wydobywał się jedynie z 4 otworu...

Może źle spięty rozrząd
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Sprawdz rozrzad a potem wyzej wymienione czujniki.po sprawdzeniu rozrzadu(zaplonu)podepnij go pod kompa i tam powinno ci wywalic blad,ale optowal bym za zle ustawionym rozrzadem moze jest obrocony o 180"

Niby wszytko było wcześniej oznaczone i założone zgodnie z oznaczeniami,więc nie powinno się nic przestawić aczkolwiek co do czujników to nie jestem pewien

Pamietazj ze wal robi 1 obrot a gora 2.takze najlepiej na golej klawiaturze sprzwdzic w ktorym momencie i na ktorym cylindrze,w zaleznosci od otwarcia lub zamkniecia zaworow jest iskra.najprostrzy sposob bez rozpinania rozrzdu
jezeli na 1 sa pozamykane to na 4 maja byc otwarte(nie koniecznie na ful,chodzi o to zeby nie bylo sprezania)to w tym momencie na 1 ma pokazc sie iskra
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki