Witam, koledzy doradźcie co sprawdzić i w jakiej kolejności. Moja alfina bardzo kiepsko hamuje, tzn hamuje, pedał nie jest jakiś twardy ale wydaje mi się, że tylko przód hamuje bo bardzo łatwo koła przednie się blokują i jakoś to hamowanie ciężko jej przychodzi, czasem się boję, że nie wyhamuję nawet z 50km/h na czas... Czy to może być wina serwa, że nie przekazuje hamowania na tył i przód nie wyrabia? Albo pompa i jak ją sprawdzić? Bo płyn nowy, hamulce tył wraz z regeneracją zacisków nowe, klocki przód nowe.. A Alfina będzie dużo przez zimę km robić i muszę coś z tym zrobić, a nie wiem od czego zacząć i jak sprawdzić serwo i pompę.. Bo gdyby to były przewody, to by całkiem hamulców nie było chyba?
Z góry dzięki za sugestie, pozdrowionka
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

A regulator siły hamowania??
Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor
"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.

Przewody moga też być zabite rdzą. Ja wymieniłem wszystkie przewody na tylne hamulce i poprawa jest znaczna.
Serwo jak by padło, pedał hamulca był by twardy taki sam jak przy zgaszonym silniku
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
A ten regulator gdzie znajdę, przy pompie? Właśnie przyglądałem się przewodom i jeden na tył jest niebieski, widać, że w miarę nowy ale reszta jest ok z wyglądu, nie zjedzone etc. (choć co jest w środku to nie wiem)..
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

No to jak przyglądałeś się przewodom hamulcowym od spodu to powinieneś dostrzec tam korektor siły hamowania tam schodzą się przewody z przedniej części auta i rozchodzą na tylne koła. Niebieski przewód to jest raczej od pochłaniacza oparów paliwa i idzie od zbiornika paliwa
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Zmień tylne przewody elastyczne, mogły się w środku rozwarstwić i płyn się blokuje.
Uczciwa i wydajna praca podstawą dobrobytu narodu.

korektor siły hamowania na stabilizatorze tylnym , idą dwa przewody do kostki z kostki do tego , i potem juz na koła .
a jak z odpowietrzeniem układu??
Dobra, jutro wjadę na kanał do ojca i oblukam... A czy da się go ocenić, ten korektor czy tylko podmiana wchodzi w grę... układ odpowietrzony..

wybierz sobie
twardy pedał (serwo działa) - zapieczone tłoczki, zapieczone prowadnice - moze być nawet tylko jeden i będzie dawał taki efekt;
pedał normalny (serwo działa, czuć, że przód hamuje ale tył nie bardzo) - zerwana sprężyna regulatora, dźwigienka reg. zatarta w pozycji do tyłu auta (małe ciśnienie na tylne zaciski);
miękki pedał do samego końca - zapowietrzony układ;
miękki pedał na początku, przy końcu twardy - zapowietrzona pompa hamulcowa;
pedał nie 'zapada się' po włączeniu silnika - serwo albo zawór zwrotny;
podczas trzymania nogi na hamulcu mamy wrażenie, że pedał sam się zapada choć przez chwilę stał w miejscu - pompa przepuszcza płyn między sekcjami
zakładamy, że wszystkie przewody są drożne, układ szczelny a abs działa.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki