Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 145/146/155 - Forum poświęcone modelom 145 [1994-2001], 146 [1995-2001], 155 [1992-1997] - wymiana uwag nt. użytkowania, serwisowania, rozwiązywania problemów z zawieszeniem, układem wydechowym, kierowniczym, hamulcowym itd.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.9JTD '00 Edizione Sportiva
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 h 9 m

Domyślnie 145 1.9 JTD - analiza wykresów FES

Witam,

autko czasami dziwnie się zachowuje - traci moc, nie reaguje na pedał gazu i mimo, że jadę na biegu to gaśnie. Mogę odpalić natychmiast znowu i już jest w porządku. Spodziewałem się błędu ciśnienia paliwa i regulator do czyszczenia/wymiany ale nie ma takiego błędu... Sytuacja taka z gaśnięcie zdarza się raz na tydzień, czasami częściej czasami rzadziej... A FES pokazał tylko błędy EGR (zaślepiony).

Dodatkowo słychać straszne stukanie - jak traktor gdy jest zimny. Po rozgrzaniu ustaje.

Dodatkowo martwi mnie wykres ciśnienia doładowania - oczekiwane ciśnienie doładowania jest zawsze zero a zmierzone ciśnienie doładowana doszło do 1400mBar przy 3700 obrotów - czy to może być kwestia, że auto stało na luzie?
    http://imageshack.us/f/441/cinieniedoadowania.jpg
    750166" >145 1.9 JTD - analiza wykresów FES-ci_nienie_do_adowania.jpg

Dodatkowo zmieniłem przepływkę, bo zmierzona masa powietrza i oczekiwana masa powietrza bardzo się różniły. Niestety niewiele to pomogło i dalej oczekiwana i zmierzona masa są bardzo rozjechane... Czy to normalne?
    http://imageshack.us/f/515/masapowietrza.png
    145 1.9 JTD - analiza wykresów FES-masa_powietrza.jpg

Korekta dawki paliwa na kazdym wtryskiwaczu jest zero ale z tego co się orientuje to 1.9 105KM nie ma korekty dawki. Test przelewowy wyszedł idealnie - po 3 minutach różnicach między zwracającym najmniej i najwięcej wtryskiwaczu to 3ml.
    Ostatnio edytowane przez fokus145 ; 31-12-2011 o 20:27

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    145 td
    Czas spędzony na forum
    1 d 20 h 27 m

Domyślnie

ja bym kolego szukał coś w elektronice się pierdoli,, kostki wtyczki do kompa potraktuj spray kontakt dostępne też i na cpn ,, bardzo dobre,,, jeżeli tak robi to musi ginąć sygnał gdzieś ,,,przetarty przerwany kabel,,, i sprawdż alternator jakie ma ładowanie,,,

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.9JTD '00 Edizione Sportiva
    Czas spędzony na forum
    1 h 9 m

Domyślnie

Jako, że było to moje pierwsze w życiu uzycie FESa popełniłem trochę młodocianych błędów...

Po pierwsze - przepływ powietrza na jałowym jest w porządku - jest większy niż oczekiwany bo mam zaślepiony EGR i bierze więcej świeżego powietrza niż oczekuje
    Po drugie testy robiłem kręcąc samochód na parkingu a trzeba w jeździe co już wiem od teraz - nowe testy zrobiłem w jeździe - 4bieg, 1500 obrotów i gaz w podłogę.
    Zachowanie jest dziwne - o ile turbina zachowuję się w miarę w normie - przy 2300 obrotów dmucha 1bar a potem lekko spada osiągać 0,92bara przy 4100 obrotów o tyle przepływ powietrza jest dziwny - przy 2300 obrotów osiąga ok. 1200mg a przy 2600 obrotów spada do do 800mg i tak się już trzyma do końca.

http://imageshack.us/f/707/jazdae.png

Przy drugim teście zrobiła się w ogóle jakaś aberracja, bo przepływ przy 3600 obrotów skoczył do prawie 1500mg i ECU chyba odcięło bo ciśnienie na railu zaczęło spadać... wywaliło oczywiście błąd przepływki.

http://imageshack.us/f/215/jazda12.png

Przepływomierz nowy, założony tydzień temu AUTLOG.

Skąd się biorą takie ogromne skoki przepływu powietrza? Gdzie szukać? Znalazłem jedną nieszczelność przy takiej harmonijce na wężu między przepływką a turbiną, zakleiłem to taśmą i wygląda na to, że trzyma...

Dziękuje serdecznie za wszelką pomoc.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    145 td
    Czas spędzony na forum
    1 d 20 h 27 m

Domyślnie

to musi ewidentnie uciekać ciśnienie gdzieś na wężu,,, nie może być spadku ciśnienia tylko przyrost,, pod dużym ciśnieniem musi ukazać sie nieszczelność w wężu,,,

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)