Cześć! Na 99% jestem zdecydowany na remont silnika z przekręconą panewką. W związku z tym bardzo proszę o wszystkie sugestie i podpowiedzi. Najbardziej podobałby mi się plan całej tej operacji (żeby o niczym nie zapomnieć). Zaznaczam od razu że będzie to remont w wersji "BIEDA" co oznacza, że ładujemy minimalną ilość pieniążków. Jak się wszystko uda to jutro wyciągnę silnik i zabiorę się za rozbiórkę.
Pozdrawiam i proszę o pomoc (szczególnie osoby które wiedzą co piszą.
W związku z tym, że przekręcone panewki są częstą przyczyną śmierci 16v pomyślałem że można zrobić mały tutorial ze zdjęciami dla innych.

Grzebałeś kiedyś w silniku?? Jeśli nie to nie rób tego sam.
Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor
"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.

Z kuzynem będę grzebał. Nie mówię, że jest on jakimś specem ale może da radę. A jakie są przeciwwskazania?![]()

Szykujesz auto na "sztukę"? Masz wiedzę czy wał do szlifu czy chcesz podłożyć złotko pod korbę?![]()

pamiętaj o tym że do rozrządu potrzebujesz blokad na krzywki wałków rozrządu.

pierd...nie kota za pomocą młotka
wał pomierzy szlifierz, to samo kordy i blok (owalizacje gniazd), wyjąć tłoki oczyścić z nagaru (miejsce na pierścienie też), jak kompresja była i oleju nie brała to pierścienie zostają (osobiście bym zmienił), głowica tylko do planowania, wymiana uszczelniaczy - koszt 30 zł, zawory dotrzesz sobie sam.
Silnik trzeba skręcać wg. manuala i tyle. Na założenie rozrządu zawieść do mechanika i koniec.

Hehehehe! Jaki jest sens szykowania 155tki na sztukę?Szykujesz auto na "sztukę"?
Wersja bieda tzn maksimum efektów za minimum kaski ale do jazdy! Bez roboty szlifierza się nie obejdzie, to chyba jasne, ale jak najwięcej chcę zrobić sam. Dlatego właśnie proszę o porady żeby czegoś nie spierd...zielić. W głowicy mam plan wymienić uszczelniacze i samemu (z kuzynem) dotrzeć zawory i basta.
Co do blokad to znajomy mówił, że obejdzie się bez blokad gdy zakłada się ten sam pasek, trzeba tylko pozaznaczać wszystko (prawda to?)
Niech on już się nie wypowiada, ok? Pozaznaczać to sobie można na d****, rozrząd na blokady się ustawia i koniec. Widziałem już paru takich co tak własnie niby "dobrze" wymieniają rozrządy. Przyszło co do czego to każdy sklejony chodził.
AR 146 Ti, 97r Zender. Zapraszam do oglądania i oceniania http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...146_domin.html !!
Alfa Romeo stworzone z tego samego co sny...

Znaki możesz zrobić ale mając blokady, skąd wiesz że teraz rozrząd nie jest już lekko rozjechany??
Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor
"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki