Od wymiany oleju 14.12.2011 zrobiłem do wczoraj 650 km. I do wczoraj tj. 15.01.2012 tego oleju nie ubyło nic (poziom sprawdzany regularnie)
I wczoraj po przejechaniu 70 km. poziom ok. 2-3 milimetry poniżej Minimum.
Bardzo mocno dymiła i momentami brakowało mocy, wręcz hamowała po dodaniu gazu.
Dodam że mam padnięty termostat i silinik osiąga temperature ok. 60st. Ale przed trasą na postoju zagrzała się do załączenia wentylatora.
A z korka oleju śmierdzi benzyną. Przed wymianą oleju już mi się coś takiego zdarzyło, ale po wymianie było wszystko bardzo dobrze.
Nawet nie było dymienia z rury.
Pacjentka to:
Alfa Romeo 145 1.6 16v TS z 1998r. 200 000 tys. km. na liczniku olej Liqui Moly 10-w40
Myślicie że motor już zdechł?
Spalenie z tego co rozumiem co najmniej 0,5l na te 70km poszło - trzeba zrobić test kompresji z próbą olejową, może pierścienie.
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż mi w unikalnym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia
Też myślę że pierścienie, tylko dlaczego nie stracił mocy? dla mnie dziwne
Strata mocy czy nie to odczucie subiektywne i niekoniecznie występujące. Rozstrzygający tutaj jest test kompresji. Możesz mieć 115 ze 120 KM i zjechaną komprechę na jednym garze, bo olej uszczelnia i pali się go przy okazji spora ilość.
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż mi w unikalnym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia

Pewnie wina pierścieni zbierających.
Uczciwa i wydajna praca podstawą dobrobytu narodu.
Dodam jeszcze że na zimnym, dymienie jest niewielkie.
Ale już po rozgrzaniu jest spore.
A przy odkręcaniu korka wlewu paliwa, przed tankowaniem zasysa bardzo dużo powietrza do baku.
Jak odkręcasz na pustym baku to każda moja AR miała taki efekt zasysania.. A tu raczej wina pierścieni, kompresja do zmierzenia..
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

Kompresja może być tip top, a jak jest walnięty pierścień zgarniający to będzie brało olej na potęgę, (a komprsję będzie pokazywało dobrą).
Uczciwa i wydajna praca podstawą dobrobytu narodu.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki