Witam!
Bella stoi u mechanika, który zalecił wymianę świec, jednak powiedział że wg katalogu świece 2 po 4 będą kosztować ponad 500zł. Podał mi nazwę firmy NGK o oraz modele PMR7A (4sztuki) i BKR6EKPA (też 4 sztuki). Czy można je zastąpić tańszymi ale zgodnymi dla tego silnika? Proszę o Wasze opinię i z góry dziękuję.

Zwykłe NGK za połowę ceny też będą działać.
Z tego co pamiętam to platynki (te co podałeś) starczają na około 120 tys. przebiegu. Zwykłe tez dadzą radę ale szybsza wymiana. W perspektywie tych 120 tys. km wydasz tyle samo jak nie więcej na zwykłe (częstsza zmiana) niż raz za platynki.
kaes thanked for this post

Ja do boxerka za polskie Iskry trójelektrodowe komplet dałem coś około 20 PLN.![]()
Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
To 145 boxerek oczywiście!
Ja mam zwykłe NGK, i nie narzekam ,dobra i polecana firma, a jak zainwestujesz w porcelanki to wyjdzie tak jak byś 2x wymienił zwykłe![]()
Ja na Brisk'ach z allegro zrobiłem w 146 30k km i nowy właśiciel prawie drugie tyle.. Koszt to około 100zł za kpl. Do 155 mam takie same założone, bo z lpg szkoda by mi było platynek. Także jak nie planujesz latać tą Alfą przez najbliższe 5/6 lat (pewnie w tyle zrobisz 120k km) to nie ma co się szarpać!
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych

Też mam Briski, i jak do tej pory 20 kkm latają bez problemu.
Uczciwa i wydajna praca podstawą dobrobytu narodu.
zamiast briska wolalbym juz beru
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
AR 146ti 2.0 16v '96- moja EX Bella
AR 155 1.8 16v + podtlenek LPG '97 - obecnie mnie cieszy
AR 159 SW 1.9 JTDm/ AR 166 2.4 JTD - w tym roku mam nadzieję że będzie jedna z tych
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki