Witam!
Posiadam Alfe 145 z 1997r., 1.6,120 KM ,220.000 km. Zanim wybiorę się do fachowca, chciałbym poprosić was o pomoc gdzie mogą znajdować się usterki w alfie, aby mieć wstępne rozeznanie.
1. Po przejechaniu kilkudziesięciu km. zapala się lampka od wtryskiwaczy, i po dłuższej chwili sama gaśnie. Zapaleniu lampki towarzyszy np. lekkie przygaśnięcie reflektorów, zmniejszenie pracy nagrzewnicy, troszkę inny dźwięk pracy silnika, sprawia to wrażenie, jak gdyby samochód dostał jakieś dodatkowe obciążenie w układzie elektrycznym. Po zgaśnięciu lampki wszystko wraca do normy. Gdy lampka świeci, po wyłączeniu silnika i ponownym załączeniu nie zapala się ponownie.
2. Po przejechaniu większej odległości zaczyna mrugać lampka od ciśnienia oleju, a później świeci cały czas. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu, lampka się nie zapala.
3. Pracuje nagrzewnica, czuć ciepłe i zimne powietrze, ale bardzo słabo "dmucha" Po przekręceniu przełącznika od nagrzewnicy na poz. 4 widać bardzo słabą pracę nagrzewnicy. Wydmuch następuje ze wszystkich wylotów, ale jest tak słaby, że ciężko nagrzać samochód nawet po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów.
Czy ktoś z Panów / Pań może orientuje się co się mogło stać w tej alfie?
Jaki olej kiedy zmieniany? Jaki filtr olej i to samo kiedy zmieniany, plus to samo pytanie co do plynu chłodniczego. Temepratura na wskazniku lapie 90 stopni? po jakim dystansie?
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Napiszę szczerze i bez ogródek. Olej Lotos mineralny 15W 40 zmieniany ok. 20 miesięcy temu, filtr był zmieniany razem z olejem, kupowałem wtedy FILTRONA. Jeśli chodzi o płyn chłodniczy, to sprawdzałem specjalnie dzisiaj, poziom waha się ok. 5 cm poniżej wskaźnika MIN. Alfę posiadam 2 lata, przez ten czas płynu chłodniczego nie wymieniałem. Temperatura nawet przy dłuższej jeździe nigdy nie łapie 90 stopni. Zazwyczaj waha się w granicy 70 - 80 stopni. Na krótkich dystansach jest to 50 - 60 stopni. Czy opisane wyżej usterki mają jakiś związek z tymi zaniedbaniami?
wszystkie plyny do wymiany. olej smietnik, filtr akcetowalny poelacam wrzucic manna, termostat do wymiany bo temperatura za niskaPoki kompletu płynów nie zmienisz z filtrami i od razu termostatu nie ruszaj dalej. Jak cos moge pomoc z gratami. Zapraszam na PW Rozrzad kiedy byl robiony i na jakich czesciach? PS jak tak pojezdzisz to zabijesz to auto do cna tego lotosu to nawet nie chce lac do kosiarki...
---------- Post added at 12:55 ---------- Previous post was at 12:54 ----------
Wszystkie plyny i filtry robi się co rok lub co 10tys km. Rozrzad co 60 tys (zalecane 50) lub co 3 lata ze wzgledu na starzenie sie paska (guma)
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Witam jestem od wtorku posiadaczem Alfy 146 i mam pytanie czy ma ona podswietlany panel z pokrętłami od nawiewów bo mi nic nie świeci??

Ma podświetlany.

Czyli musze wymienić diody.dzieki za info![]()

Fantastyczny samochod,az dziw ze jeszcze sie nie rozpadl
---------- Post added at 22:05 ---------- Previous post was at 22:04 ----------
145 miala moc...i cierpliwosc
Skoro tyle jest poniżej minimum to jak ma się nagrzać silnik skoro ma mało płynu i do tego pewnie zapowietrzoną nagrzewnicę.Tu nie tyle wymiana termostatu pomoże co dolanie płynu.
Z drugiej strony reprymenda Ci się należy za ten olej i ilość km na nim zrobionych.Przecież to już woda się z niego zrobiła i stracił właściwości smarujące dlatego kontrolka się zapala.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone

Tu masz link jak to zrobić w wersji po lifcie środka http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...6wietlenie+145
Ostatnio edytowane przez trebor ; 03-02-2012 o 12:03
Wall Streett to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami aby zasięgnąć porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki