Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Przegub

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pablos 1987
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4Ts 2000r

Domyślnie

przegób to najwyżej zewnętrzny będzie ci strzelał, pytanie jak wygląda wewnętrzny.łatwo go sprawdzić bo jest wpinany tylko,ale wtedy jak go wypniesz to ci olej ucieknie.ale to że ci autem telepie to też mi sie wydaje że może coś w skrzynce nie tak,mogli ci powiedzieć że wymienili lożysko a w rzeczywistości zostało stare.przyczyną samego telepania autem moga byc jeszcze wybite poduchy pod skrzynią lub silnikiem. a co do opuźnienia w dodawaniu gazu to miałem podobnie.opuźnienie co prawda bylo znikome ale odczuwalne. przyczyna była prosta, strasznie zasyfiony był filtr powietrza. wymieniłem filtr wyczyściłem caly dolot łącznie z przepustnicą i objawy znikneły i od wakacji mam spokój z tematem

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Cytat Napisał Kris1979r Zobacz post
    zauważyłem jeszcze dziwne zachowanie podczas jazdy np. 4 bieg obroty-2500 wcisne pedał gazu np. do 4000 silnik wszedł na obroty a prędkość wzrasta z opóźnieniem i właśnie wtedy wszystko drży jest taki efekt jak bym jechał automatem
    Wygląda na to że sprzęgło ci się ślizga.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    Alfa romeo 145 1.4 Boxer klima

Domyślnie

zobaczymy jutro dzisiaj dałem do mechanika

- - - Updated - - -

Z tego co wiem to jak zewnętrzny przegub to w kole strzela przy skręcaniu a jak wewnętrzny to trzęsie przy przyspieszaniu na prostej i takie objawy mam

- - - Updated - - -

a sprzęgło to chyba też nie bo na 1 i 2ce jest ok raczej przy ruszaniu bym odczuł że się ślizga wymienie świece zobacze filtr i może bedzie ok

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Cytat Napisał Kris1979r Zobacz post
    a sprzęgło to chyba też nie bo na 1 i 2ce jest ok raczej przy ruszaniu bym odczuł że się ślizga
    W początkowej fazie czuć jest na wyższych biegach. Polecam to sprawdzić, np trzeci lub czwarty bieg przy predkości 80km/h i gaz do dechy jak obroty rosną a wspómiernie auto nie przyspiesza to sprzęgło się ślizga. Pisaleś że tak masz.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto

Domyślnie

Dzięki jak odbiore samochód to na pewno sprawdzę.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 1.9 JTD 136 KM

Domyślnie

Obstawiam sprzęgło - w mojej dziewczyny Cordobie było podobnie, tylko że wtedy dodatkowo ciężko chodził pedał sprzęgła...
    http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-...ycia-sprzegla/
    Może się przyda mała lektura

Co do przegubów, podobnie jak koledzy napisali wcześniej, przy skrętach powinien być słyszany warkot.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto

Domyślnie

u mnie sprzęgło chodzi normalnie w sobote powinno się wszystko wyjaśnić

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto

Domyślnie

Zawieszenie sprawdzone , poduchy , wydech więc zostaje sprzęgło dzisiaj na śniegu zauważyłem że jak puszczam sprzęgło zaczyna działać obroty spadają i na ost. cm. puszcze to reakcja na koła jest dopiero po chwili tak jak by się zawieszało tak samo jest podczas jazdy zmiana na wyższy bieg jade i jest ok jak dodam gazu to całą budą trzęsie obroty silnika sa wyższe co do prędkości i tak przez 3-5 sekundy samochód przyspiesza i wszystko ok. Pamiętam że jak mi wymieniali sprzęgło to na początku pedał nie odbijał do końca pojechałem do nich i stwiedzili że pompką pedału do wymiany nie miałem kasy więc nie wymieniłem po czasie pedał zaczoł odbijać do końca i było ok. A teraz wygląda na to że pedał odbija a sprzęgło dopiero po paru sekundach, mam pytanie jak prawidłowo odpowietrzyć sprzęgło , czy to może być wina wysprzęglika - jest nowy ale wiadomo jak to jest z częściami, i czy pod silnikiem jest jakiś mechanizm który mógł się zablokować czy coś takiego jak próbowałem odpowietrzyć sprzęgło nie wiem czy prawidłowo to jak powoli odkręcałem odpowietrznik w wyprzęgniku to słychać było jak by jakieś sprężyny skrzypiały.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto

Domyślnie

Problemem okazała się cieknąca pompa sprzęgła i brak sprężyny pedału pompa naprawiona i jest ok autem już nie trzęsie, tylko nie wiem gdzie powinna być ta sprężyna i czy musi być