Pomocy
Cos wycieka w miejscu laczenia rury (taka ktora idzie w poprzek silnika, za głowicą). W miejscu gdzie jest obejma, ta rura jest gumowa. Nie znam sie kompletnie na sprawach technicznych. Co to moze wyciekac ;(??? Wyglada chyba jak olej, ale skad tam? Wydaje mi sie ze to jest rura z powietrzem albo cos...

mozliwe ze olej turbina lykadokrec opaske i zobacz czy bedzie dalej ale i tak jesli to przez turbine to trzeba ja zregenerowac.

Na pewno to jest olej silnikowy. Moze i turbina już puszcza olej jak poprzednik napisał ale również turbo może ssać opary oleju poprzez odmę (odpowietrzanie komory korbowej) razem z zasysanym powietrzem. Powód to m.in mocno zanieczyczony filtr powietrza, czy zuzyty/zanieczyszczony separator oleju odmy. Sprawdź również poziom oleju czy niemasz przekroczonego stanu max.
Życie z pasją!
145 1.9 TD
147 1.9 JTD 16V
Rzeczywiscie olej był w filtrze. Wymienilem i zobaczymy jak bedzie... Cos jeszcze moge zrobic??
Sluchajcie filtr powietrza wymieniony. Dalej TROSZKE podcieka. Ale juz mniej
Moje pytanie do znawcow tematu, co dalej, aby wszystko wrocilo do normy i nic sie nie pocilo przy tym silniku w tym miejscu??? Pomozcie prosze Ci ktorzy sie znaja na tym, bo niestety temat troszke umarl a ja nadal jestem w rozterce co robic...

sprawdz filtr odmy.turbina jest tez mokra od oleju?Napisał showtime
IK@R 3991*PyraTeam 210* AR 146 1,6T.S;145 1,4T.S ; 156 1,8 T.S-EX**JEST: 155 T.S 2,0 8v SUPER ;STILO JTD
heh, jak to sprawdzic?Napisał lesio146

odma to otpowietrzenie skrzyni korbowej.polaczona wezem z przewodem dolotowym przed turbina.o ile pamietam jest tam filterek siatkowy.turbo obejrzyj dokladnie czy nie jest z zewnatrz mokre.Napisał showtime
IK@R 3991*PyraTeam 210* AR 146 1,6T.S;145 1,4T.S ; 156 1,8 T.S-EX**JEST: 155 T.S 2,0 8v SUPER ;STILO JTD
Ok, wczesniej bylo pisane o tym ze cos sie moze dziac z turbo. Ile kosztuje mniej wiecej regeneracja turbo lub samo czyszczenie?
Auto ma w tej chwili 193.300 km i nie sadze zeby turbina od nowosci byla ruszana, ale lapie rowno od ciutke ponad 2 tys. obrotow, ciagnie pieknie i nie mam powodow do leku ze cos sie z nia dzieje, tylko ten juz teraz drobny wyciek mnie martwi... ;(
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki