Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 145/146/155 - Forum poświęcone modelom 145 [1994-2001], 146 [1995-2001], 155 [1992-1997] - wymiana uwag nt. użytkowania, serwisowania, rozwiązywania problemów z zawieszeniem, układem wydechowym, kierowniczym, hamulcowym itd.
-
Użytkownik
Embrion
[155] Nie ma ciśnienia oleju
Witam.
W mojej Alfie zegary nie wskazują ciśnienia oleju. Domyślam się że to czujnik tylko gdzie on się schował?? I ile może kosztować?? A może ktoś na forum ma na zbyciu??
A do tego jeszcze temperatura oleju. Żeby wskazówka drgnęła to muszę go z 1h grzać. Poza tym temp. cieczy chłodzącej rzadko sięga 60 st. Proszę pomóżcie. :cry:
-
12-11-2008 21:58 # ADS
Akwizytorka
-
Moderator
Romeo
Temperatura cieczy 60 stopni: wymień termostat
Ciśnienie oleju: Czujnik powinien być gdzieś po prawej stronie silnika(stojąc przed Alfą. wkręcony w blok). metalowa bańka o średnicy ok 4-5cm
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Lancia Delta 1.8 8V
Wcześniej:
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
-
Użytkownik
Alfa i Omega
czujnik ciśnienia oleju jest pod kolektorem ssącym, wymien termostat bo masz niedogrzany silnik jak masz taką temp.
AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6
-
Użytkownik
Romeo
-
Użytkownik
Romeo
Podłącze się do tematu. Czy to normalne ze po nagrzaniu silnika cisnienie oleju spada? u mnie na zimnym silniku wskazowka jest rowno na polowie a na cieplym na wolnych obrotach spada gdzies do 1/4 gdy dodam gazu to dochodzi do polowy. to normalne?
-
Użytkownik
Alfa i Omega

Napisał
laska Podłącze się do tematu. Czy to normalne ze po nagrzaniu
silnika cisnienie
oleju spada? u mnie na zimnym
silniku wskazowka jest rowno na polowie a na cieplym na wolnych obrotach spada gdzies do 1/4 gdy dodam gazu to dochodzi do polowy. to normalne?
Tak to jest normalne, gdy silnik jest zimny to ma jakieś 4 bary a gdy juz sie rozgrzeje to wtedy cisnienie wynosi 1-1,5 bara wzrasta jak dodajesz gazu
-
-
Użytkownik
Romeo
U mnie na zimnym silniku po dopaleniu mam 4,5 bara, na rozgrzanym i wolnych obrotach mam 3,5 bara. W czasie jazdy dochodzi nawet do 5.
Uczciwa i wydajna praca podstawą dobrobytu narodu.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Tagi użytkowników
Uprawnienia