Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
  1. #1
    allora
    Gość

    Domyślnie Ogrzewanie Szyby-tył

    [size=18]Mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby.
    Niestety nie mam żadnego miernika i nie moge nic zmierzyć. Jak narazie rozebrałem plastikowe osłony na tylnej klapie i oglądalem kable i wszystko wskazuje,że są ok. Ale nie ma w nich prądu, ponieważ sprawdzałem żarówką.
    Słyszałem, że może być za to odpowiedzialny jeden z przekaźników, ale nie wiem który to.
    Jeżeli ktos już coś takiego miał to może coś pomoże.
    Jeżeli macie jakieś inne pomysły jak tę usterkę usunąć to piszcie. Sprawdzę każdy pomysł[size]

  2. #2
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD
    Postów
    2,650

    Domyślnie

    a jak włączysz to slychac pstryknięcie przekaznika??? moze kabel sie złamał przy zawiasie klapy..

  3. #3
    Administrator ds. społecznych Romeo Avatar Majkel
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V
    Postów
    2,904

    Domyślnie

    Ja miałęm te sam problem. tez rozebralem tylna półkę. Ale okazalo sie ze w skrzynce bezpiecznikow niema jednego przekaźnika. Myśle że ten rysunek Ci pomorze:

    http://img160.imageshack.us/my.php?i...r155110kw8.jpg

    A ASO ten bezpiecznik kosztuje chyba 60 zlotych. ale tu pasuje zwykly, najzwyklejszy bezpiecznik. Chyba nawet taki sam jak R10 od swiatel drogowych.
    U mnie z kolei w przelaczniku kierunkowskazow ten przycisk od ogrzewania sie nie wciska.Tzn wciśnie sie go ale on nie chce zostac w pozycji >> włączony. Tam chyba jakiejs sprezynki nie ma ktora go zatrzymuje...ale jakos sobie radze.

  4. #4
    allora
    Gość

    Domyślnie

    Trochę to trwało, ale juz sprawdziłem.
    Przekaźnik działa, Ale jest gdzieś problem z przesyłem napiecia. Albo jakiś kabel jest przerwany, albo coś jeszcze jest za przekaźnikiem. Moszę teraz chyba rozebrać całą deskę, żeby dojść do wszystkich kabli.
    Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysly to piszcie

  5. #5
    Administrator ds. społecznych Romeo Avatar Majkel
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V
    Postów
    2,904

    Domyślnie

    Jezeli po wcisnieciu przycisku przekaznik sie odzywa to ok. Nie rozbieraj moze całego kokpitu narazie tylko zobacz przewody na tylnych szybach. Moze przyśniedziały. Mysle ze tutaj rozbieranie kokpitu powinno być realizowane na końcu jeśli wszytsko inne nie zdało egzaminu

  6. #6
    allora
    Gość

    Domyślnie

    Tylna szyba i przewody zostały juz sprawdzone.
    Wszystko ok.
    Jest teraz tylko możliwe, że kabel, który idzie od przekaźnika, na tylną szybę jest przerwany.
    Bo jak doszedłem do kabli na tylnej szybie, to tam nie dociera prąd. Najlepiej byłoby chyba przeciąć klble koło listwy progowej i sprawdzić, czy tam jest prąd. Jeżeli tam nie będzie, to czeka mnie ściąganie kokpitu, ale jak tam będzie prąd, to wymiana kabla idącego w tył auta.
    Najgorsze jest to, że nie mam teraz zbytnio czasu i będzie to jeszcze trwało.
    Napisz, czy zgadzasz sie z moją teorią na ten temat.

    Mam to autko od niedawna i jest super, ale poprzedni właścisiel lubiał przy niej pokombinować i jak ostatnio doszedłem do pęku kabli i zobaczyłem je wszystkie tak hamsko posklejane szkotem i poskręcane kable, to musiałem wziąć lutownicę i wszystko poprawić, bo groziło to jakimś zwarciem i nieszczęściem. I teraz też jest taki głupi problem z tym ogrzewaniem.

  7. #7
    Administrator ds. społecznych Romeo Avatar Majkel
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V
    Postów
    2,904

    Domyślnie

    Myśle ze to bedzie dobra ścieżka. Zycze powodzenia.

  8. #8
    Administrator Romeo Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,309

    Domyślnie

    majkel a co twoim ogrzewaniem?

  9. #9
    Administrator ds. społecznych Romeo Avatar Majkel
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V
    Postów
    2,904

    Domyślnie

    Moje ogrzewanie tylnej szyby działa. Musialem przekaznik wstawić bo nie było teraz zamówiłem sobie zawór od nagrzewnicy bo mi ciepłe powietrze nie leciało.

  10. #10
    Administrator Romeo Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,309

    Domyślnie

    jednak zawor a co mu sie stalo ?pisales ze silniczek krecil

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 13-10-2016, 15:24
  2. [146] Ogrzewanie szyby
    Utworzone przez Murcialago w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 12-07-2012, 12:17
  3. ogrzewanie tylnej szyby
    Utworzone przez Vojtas w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12-11-2011, 23:53
  4. Ogrzewanie szyby
    Utworzone przez MAREK84 w dziale 156
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-01-2011, 23:59
  5. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 22-01-2010, 10:34

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory