Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
  1. #1
    fligos
    Gość

    Domyślnie Dziwne zachowanie ABS

    Kiedy w październiku 2006 roku sprowadziłem swoje cudo do kraju musiałem wymienić przednie łożyska, zaprowadziłem samochód do zaprzyjaźnionego warsztatu (mójego kuzyna) i zostawiłem tam samochód na dokładny przegląd i wyminę łożysk... auto odebrał mój tata bo ja musiałem jeszcze na dwa tygodnie wyjechać, kiedy wróciłem tata mi mówi, że kontrolka ABS się pali, a nie było tego jak wstawiałem auto do warsztatu... niestety nie miałem jak tego kuzynowi udowodnić, że chyba coś "uszkodził".... w każdym razie pojechałem do ASO i na badaniu komputerowym się okazało, że to czujnik w lewym kole jest uszkodzony, że zbiegło się to z wymianą wariatora to sobie odłożyłem wymianę tego czujnika na później, wczoraj musiałem wymienić tulejki na wahaczach, odbieram samochód i co się okazało... ABS działa sam z siebie zaczął działać, czy może kuzyn przy zabawie z łożyskami czegoś nie podpiął... nie jestem mechanikiem i na ten temat wiem tyle co do tej pory uległo mi awarii... mieliście podobne przypadki, "cudownego ozdrowienia" waszych pięknych??

  2. #2
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    11 2006
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.
    Postów
    1,276

    Domyślnie

    No dokladnie musial czegos nie podpiac i daltego, albo cos nie stykalo

  3. #3
    ViP Romeo Avatar Rigidigi
    Dołączył
    04 2006
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    145 1.6TS, 166 Q2 2.5 V6
    Postów
    1,059

    Domyślnie

    Cytat Napisał fligos
    mieliście podobne przypadki, "cudownego ozdrowienia" waszych pięknych??
    U mnie jak i u moich znajomych Alfa słynie z samonaprawiania.
    Na wiele usterek pomaga ..czekanie

    Szczególnie dotyczy to elektryki, różnych odgłosów itp :mrgreen:
    Kiedyś pod ksywką "rigobert".

  4. #4
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    11 2006
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.
    Postów
    1,276

    Domyślnie

    Mi np nie swiecil sie panel od nawiewów, dopiero po zastukaniu dzialalo. A jak juz dzialalo to jak pokrecilem pokretlem to gaslo ;/ I kurde po czasie jakims samo wroiclo i da sie krecic i nie trzeba pukac (na razie i na szczescie) hehe tutaj masz przyklad

  5. #5
    Korczu
    Gość

    Domyślnie

    Cytat Napisał Konrado
    nie swiecil sie panel od nawiewów, dopiero po zastukaniu dzialalo.
    u mnie tez tak bylo i sie samo naprawilo :mrgreen:

  6. #6
    ViP Romeo
    Dołączył
    06 2006
    Mieszka w
    Potworów/Radom
    Auto
    Alfa 33 Permanent 4, Alfa 166 2.4 Jtd, Alfa 156 SW 1.9 jtdm 16v
    Postów
    518

    Domyślnie

    U mnie podobnie polowa podswietlania nawiewow nie swiecila kiedy sie wreszcie zebralem kupilem zaroweczki i mialem sie brac za wymiane zaczelo swiecic i od wakacji dziala.
    Alfa 33 Permanent 4
    Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
    Alfa 33 1,4 imola ---- Była
    Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm

  7. #7
    Łukasz K.
    Gość

    Domyślnie

    Cytat Napisał rigobert
    U mnie jak i u moich znajomych Alfa słynie z samonaprawiania.
    Na wiele usterek pomaga ..czekanie

    Szczególnie dotyczy to elektryki, różnych odgłosów itp :mrgreen:
    Całkowicie zgadzam się z tą wypowiedzią ! W przypadku AR nie można być zbyt pochopnym i za szybkim w ocenie domniemanych usterek . Czasem po prostu coś nie działa i działa nazajutrz . To tak jak w przypadku zegarów informujących o temperaturze , ciśnieniu czy ilości paliwa w zbiorniku . Z doświadczenia nauczyłem się ignorować niektóre ich wskazania . Na początku bardzo się przejmowałem , wszystko sprawdzałem , porównywałem i doszedłem do wniosku że wskaźniki w AR (155) pełnią funkcję typowo ozdobną i tak należy je traktować .

  8. #8
    fligos
    Gość

    Domyślnie

    Co się tyczy zegarów to też to zauważyłem i staram się ignorować, bo dziwiło mnie, że np. po przejechaniu 5km z 1/4 zbiornika robi się on nagle całkowicie pusty

  9. #9
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    08 2006
    Mieszka w
    Bytom
    Postów
    41

    Domyślnie

    W pelni zgadzam sie z wami . Od trzech lat jezdże na rezerwie i z migającym na desce ABS.Nauczyłem sie z tym żyć .Choć musze powiedzieć ,że osttnio bylem w szoku ,gdy przestała świecic rezerwa i okazało się, że mam pełny bak (nie trwało to długo ).
    AR

  10. #10
    ViP Romeo Avatar Rigidigi
    Dołączył
    04 2006
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    145 1.6TS, 166 Q2 2.5 V6
    Postów
    1,059

    Domyślnie

    Cytat Napisał fligos
    Co się tyczy zegarów to też to zauważyłem i staram się ignorować, bo dziwiło mnie, że np. po przejechaniu 5km z 1/4 zbiornika robi się on nagle całkowicie pusty
    Wszelkie wskazania różnych zegarów należy traktować jako pomiar przybliżony, niekoniecznie odpowiadający rzeczywistości.. :mrgreen:
    Kiedyś pod ksywką "rigobert".

Podobne wątki

  1. [Giulietta] Dziwne zachowanie DNA
    Utworzone przez Roman35 w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 11-07-2016, 09:24
  2. Dziwne zachowanie V6
    Utworzone przez lolix w dziale 166
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 14-06-2012, 17:55
  3. Dziwne zachowanie JTD
    Utworzone przez skipas w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25-05-2012, 17:03
  4. dziwne zachowanie jtd
    Utworzone przez viruskill w dziale 156
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 04-08-2010, 00:39
  5. Dziwne zachowanie.
    Utworzone przez Lesio w dziale Forum ogólne o Alfa Romeo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 25-10-2008, 17:44

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory