• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Od czego ta wtyczka?!

Auto
Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM
Witam,

Mocowałem ostatnio połamaną osłonę od dmuchawy (tak na marginesie chętnie kupię jak ktoś posiada, albo zna jakieś dojście bo za cholerę nie idzie tego nigdzie znaleźć...:))tak żeby nie wisiała i przez przypadek zobaczyłem dwie niebieskie kostki pod deską rozdzielcza a właściwie pod całą centralką sterującą klimą. Co ciekawe na jednej z tyk kostek jest przecięty czarny przewód (ewidentnie równo ucięty). Wie ktoś od czego to jest?

IMAG0217.jpg

Hmm, poszedłem sprawdzić jak to wygląda u mnie, lecz ja nie mam tych wtyczek w ogóle: CAM00681.jpg
Już żeby nie robić nowego tematu, wie ktoś od czego jest ta biała wtyczka wychodząca spod panelu klimatyzacji, radia (ta po prawej to wtyczka od środkowego tunelu, zapalniczki): CAM00561.jpg

Te niebieskie to są od elektrycznej nagrzewnicy powietrza w dmuchawie. Masz jtd to masz tez taka grzalke w nawiewach która robi ciepło szybko w kabinie :)

Ta biała to nie pametam teraz, kiedyś robilem "dochodzenie" do czego to, ale nie pamiętam :D

Te niebieskie to są od elektrycznej nagrzewnicy powietrza w dmuchawie. Masz jtd to masz tez taka grzalke w nawiewach która robi ciepło szybko w kabinie :)

Ta biała to nie pametam teraz, kiedyś robilem "dochodzenie" do czego to, ale nie pamiętam :D

Pada zatem pytanie dlaczego jeden z przewodów jest przecięty...?

Ok Lesiu dzięki wielkie, czyli wychodzi na to że komuś było za gorąco :) nie wiem tylko co robić za bardzo, ale chyba zlutuje to ustrojstwo:) mam tez dylemat odnośnie temp silnika ale o tym napisałem w innym poście.

nie ruszaj tego, widziałem chyba ze trzy nagrzewnice z grzałką i wszędzie było przecięte.

ja też mam tam te dwie kostki i oryginalnie były nie wpięte a nagrzewnica dodatkowa jest, tylko nie podpięta i nie aktywowana właśnie. Jak sie za to zabrać ???

Podpiac, zaktywowac FESem, zaopatrzyć się w gaśnice :D i sprawdzić czy działa :D

W takim razie po co to montowali skoro gaśnicę trzeba wtedy wozić na miejscu pasażera? ;)

Dobra, to ja mam inną wersję:
wtyczki.jpg
jeżeli to jest od ogrzewania (połowicznego ;)) to jak to dziadostwo odpalić ? bo za chiny ludowe nie leci ciepłe powietrze przy zimnym silniku . Próbowałem temp na max, temp na max i odszranianie, z włączoną klimą i nic

Dobra, to ja mam inną wersję:
Pokaż załącznik 113753
jeżeli to jest od ogrzewania (połowicznego ;)) to jak to dziadostwo odpalić ? bo za chiny ludowe nie leci ciepłe powietrze przy zimnym silniku . Próbowałem temp na max, temp na max i odszranianie, z włączoną klimą i nic

Osobiście nie mam pojęcia, ale koledzy mówili coś o podpięciu do kompa i wtedy dopiero można coś kombinować :)

podłącz się fesem do body i poszukaj opcji "grzałka PLC" albo jakoś podobnie, nie pamiętam teraz dokładnie i sprawdz czy jest zaktywowana.
Całością steruje body + panel klimatronika poprzez jeden duży przekaźnik przy nagrzewnicy,. Mopże być też jakaś zależność typu "grzałkę włącza automat w momencie ustawienia nawiewu na przednią szybe, albo "odszraniania przedniej szyby albo przykładowo jeżeli na dworze jest temperatura ujemna. Nigdy się głębiej w to nie wczytywałem to nie wiem dokładnie.

podłącz się fesem do body i poszukaj opcji "grzałka PLC" albo jakoś podobnie, nie pamiętam teraz dokładnie i sprawdz czy jest zaktywowana.
Całością steruje body + panel klimatronika poprzez jeden duży przekaźnik przy nagrzewnicy,. Mopże być też jakaś zależność typu "grzałkę włącza automat w momencie ustawienia nawiewu na przednią szybe, albo "odszraniania przedniej szyby albo przykładowo jeżeli na dworze jest temperatura ujemna. Nigdy się głębiej w to nie wczytywałem to nie wiem dokładnie.

Ten przekaźnik odpowiada za coś jeszcze ? może wina leży po stronie walniętego przekaźnika ?
w wek. podłącze się i zobaczę co komp pokazuje. Pozostałe rzeczy poza minusową temperaturą chyba próbowałem. IMO powinno być tak, że jak włączasz ogrzewanie na maxa to powinno zadziałać bez względu czy klima i gdzie skierowane. Przynajmniej tak jest w prymitywnym wozidełku jak Logan MCV

Podłączyłem się do BCM i Klimy . Nie pamiętam już w którym miejscu ale znalazłem coś takiego jak ogrzewanie dodatkowe - OBECNY. W testach jest coś takiego jak przekaźnik ogrzewania dodatkowego - SŁYCHAĆ
Dalej jednak nie wiem jak to dziadostwo odpalić :D

BTW znalazłem info z rozkodowania VIN i znalazłem 205 RISCALDATORE ADDIZIONALE AUTONOMO

gdzieś czytalem że do obsługi dodatkowego ogrzewania jest inny sterownik climatronika.... Ale ręki za to info nie daje ...

wczoraj montowałem zmieniarkę i jak kładłem kabel to z okolicy kierownicy nawiewu powietrza na nogi wyskoczyła taka zielona, jednopinowa wtyczka :

wie ktoś z Was co to może być ? Alfa 147 pierwszy wypust (grudzień 2000) 1.6 105KM Distinctive.

wczoraj montowałem zmieniarkę i jak kładłem kabel to z okolicy kierownicy nawiewu powietrza na nogi wyskoczyła taka zielona, jednopinowa wtyczka :

wie ktoś z Was co to może być ? Alfa 147 pierwszy wypust (grudzień 2000) 1.6 105KM Distinctive.

Jak dobrze pamiętam jest to kabel od anteny nawigacji albo telefonu. Pozdrawiam :)

antena telefonu.

Amortyzatory
Powrót