witam,
czy były wersje AR 147 z czujnikiem niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy ?
czy próbował ktoś taki czujnik zaadaptować do 147-ki ?
witam,
czy były wersje AR 147 z czujnikiem niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy ?
czy próbował ktoś taki czujnik zaadaptować do 147-ki ?
z tego co mi wiadomo to takiego czujnika nie bylo. ja mam wersje przed fl z dodatkowymi spryskiwaczami swiatel przednich i przy braku plynu mam objaw "wyjącej" pompki i brudnej szyby![]()
potwierdzam dziś skończył mi się płyn w spryskiwaczach i nic się nie wyświetla żadna informacja
wersja przed fl 2001
Nic takiego u mnie również nie ma a szczerze mówiąc przydałoby się. Jak myślicie, da się coś takiego wykombinować (niekoniecznie musi być spięte z kompem)?
wystukane paluchem z telefonu![]()
No to jest bardzo lekko upierdliwa wada tego samochodu, nigdy nie wiadomo ile jeszcze go jest bo też żadnej podziałki czy bagneciku nie ma...
I do tego trudno się wlewa![]()
W Fordzie escorcie był niezły patent. Pomijam o wielkim, wręcz ogromnym wlewie płynu spryskiwacza, a dodatkowo do klapki był przymocowany wężyk (w klapce - w miejscu gdzie był przymocowany wężyk - była dziurka). Wystarczyło przytkać dziurkę i podnieść zatyczkę do góry - a w rurce widać było stan płynu w zbiorniczku.
Wiadomo - lepiej jakby się wyświetlała informacja na desce - że płynu zaczyna brakować, ale nawet taka rurka się sprawdzała. Wystarczyło podnieść maskę i odczepić zatyczkę zbiorniczka - od razu wiedziałem, czy dolewać, czy jeszcze poczekać.
W alfie (w fiatach to samo), trzeba albo przez lejek (osobiście zrobiłem z butelki od szamponualbo rozlewasz pół litra
płynu oczywiście.
Szkoda, że nie wpadli na to, aby seryjnie zamontować czujnik. Przynajmniej była by kolejna rzecz do psucia![]()
niby nie było takiego bajeru w 147.
szukałem w internecie i znalazłem zasadę działania takiego czujnika, czujniki na aledrogo są tanie, więc dziś przyjrzę się kształtowi zbiorniczka na płyn aby dobrać taki który się zmieści i w przyszłym tygodniu mam wolne to będę modził
te czujniki działają na zasadzie zwierania, jak poziom spadnie czujnik zwiera styki, styki do diody i już się zapalatak jak czujnik poziomu płynu chłodzącego
witam ponownie, dziś zamontowałem czujnik rezerwy płynu do spryskiwaczy, wykorzystałem czujnik z BMW za 12zł z allegro, a dioda przy kierownicy
zasada pracy czujnika jest banalna, jest on na przewodzie minusowym, podłączony do masy i do diody, działa na zasadzie że jak jest płyn to jest wodzik podniesiony i układ rozwarty, a jak poziom spadnie to zwiera i zapala się dioda, w miejscu zamontowanym prze zemnie zapala się jak poziom spadnie poniżej 0,9L, dioda umieszczona przy kierownicy po stronie manetki od wycieraczek
Ostatnio edytowane przez Kamil_K ; 13-12-2013 o 17:30
Do działu "Zrób to sam" proponuję![]()