Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
  1. #1
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Dołączył
    07 2013
    Auto
    chwilowo brak
    Postów
    145

    Domyślnie Szarpie po dodaniu gazu

    We wrześniu, niedługo kupnie swojej 147 1.6 105KM miałem tego typu problem, że zaraz po odpaleniu i przejechaniu kilku metrów gdy chciałem delikatnie wcisnąć gaz na sekundę-dwie samochód tak jakby nie reagował i po chwili jechał normalnie. Występowało też baaaardzo delikatne (praktycznie niezauważalne) falowanie obrotów. Problem jednak zniknął - samochód jeździł bardzo dobrze, do czasu Kilka dni temu zauważyłem, że problem powrócił, ale z większą siłą - w sobotę na 1 biegu i po zmianie z 1 na 2 i lekkim dodaniu gazu przez ułamek sekundy lekkie szarpnięcie i jedzie dalej, już zacząłem się martwić. Niedziela - problem jakby zniknął a jeśli występował to praktycznie go nie zauważyłem. Poniedziałek - samochód nie ruszany. Wtorek - tragedia
    Odpalam dziś Alfę, wszystko w porządku, jadę po bułeczki, ruszam z jedynki - no i szarpie klika razy... dwójka to samo - kilka (a nie jak wcześniej jedno) szarpnięć i jedzie, trójka i czwórka - nie szarpie. Jako, że wskazówka paliwa od dawna przycina się w pewnym momencie i nie schodzi do rezerwy przez co jako rezerwę muszę traktować kreskę powyżej uznałem, że może tym razem przycięła się wyżej i zaczyna brakować paliwa... podjechałem na najbliższą stację, zalałem za 50 i coś jakby lepiej, ale w sumie przez ten czas samochód zdążył się nagrzać i osiągnął 90 stopni. Pod domem już wszystko było w porządku - nie poczułem szarpnięć.
    Co to może być ? przepustnica ? przepływka ?zamierzam podskoczyć zaraz do garażu i podpiąć ją pod FES, ale w sumie co to da skoro check engine nie wyskakuje, więc pewnie w pamięci nie ma żadnego błędu

  2. #2
    Użytkownik Ogier Avatar Snu
    Dołączył
    11 2013
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Jest Giullietta 1.4 MA Była 147 1.6 TS
    Postów
    175

    Domyślnie

    Może zasyfiona przepustnica?

  3. #3
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Dołączył
    07 2013
    Auto
    chwilowo brak
    Postów
    145

    Domyślnie

    no właśnie tak siedzę ze znajomym i dumam, że przepustnica lub odma zasyfiona... ale może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.

  4. #4
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar macblons
    Dołączył
    05 2013
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    alfa 147 1.6ts
    Postów
    35

    Domyślnie

    miałem bardzo podobne objawy(dziwne szarpanie przy ruszaniu i czasem podczas jazdy), okazało się,że świece są w tragicznym stanie . po wymianie kompletu wszytko wróciło do normy

  5. #5
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Dołączył
    07 2013
    Auto
    chwilowo brak
    Postów
    145

    Domyślnie

    Właśnie wróciłem z garażu... przepustnica była w sumie czyściutka, odma też się taka wydawała, ale wyczyściłem wszystko benzyną ekstrakcyjną, przedmuchałem sprężonym powietrzem (dodatkowo też dmuchnąłem w przepływkę) - złożyłem i jeździ. Zabrałem Alicję od razu na testy, zero niepokojących objawów przy ruszaniu itp. nawet ją trochę bardziej przegoniłem ( ) i wszystko super. Zrobiłem też prosty test układu zapłonowego tzn. 40km/h, 5 bieg i gaz - żadnych szarpnięć, ładnie i równiutko przyspiesza.
    Reasumując : jeśli usterka nie zniknęła to wychodzi na to, że samochód zaczyna szarpać jak odpali się go po trochę dłuższym postoju - w sumie można pomyśleć, że po nocnym postoju gdzieś gromadzi się wilgoć a późnej po przegonieniu wszystko wraca do normy, ale samochód stoi w suchym, bardzo dobrze wentylowanym garażu podziemnym, więc odpada... tak czy owak będę obserwował sytuację.

    - - - Updated - - -

    przed chwilą jechałem odebrać dziewczynę z pracy (2km w jedną stronę) - do pracy 2 razy delikatnie szarpnęło na 2 biegu, w drodze powrotnej na rozgrzanym silniku cisza...

  6. #6
    Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Dołączył
    10 2013
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo
    Postów
    1,169

    Domyślnie

    przepływka ?

    ~ taka była piękna ! :C




  7. #7
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Dołączył
    07 2013
    Auto
    chwilowo brak
    Postów
    145

    Domyślnie

    no, to kolejna rzecz którą będę musiał spróbować... szkoda, że komputer nie wychwytuje błędu - byłoby od razu wiadomo po podpięciu pod kompa a tak to muszę kogoś posadzić za kierownicą, podpiąć pod kompa, czekać na szarpania i kontrolować wskazania przepływki - no chyba, że jest jakaś inna metoda... inna sprawa, że prawdopodobnie zamontowaną mam nieoryginalną przepływkę, pooglądałem na allegro i oryginał boscha wygląda jakby inaczej.

  8. #8
    Użytkownik Romeo Avatar sleyer3
    Dołączył
    05 2012
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.
    Postów
    2,050

    Domyślnie

    Podłącz fesa i zrób logi mas powietrza, dmuchanie powietrzem pod ciśnieniem w przepływkę to chyba nienajlepszy pomysł. Może sprawdź przewody wysokiego napięcia i świece.

  9. #9
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Dołączył
    07 2013
    Auto
    chwilowo brak
    Postów
    145

    Domyślnie

    jak się te logi robi ? co do dmuchania to spokojnie, robiłem to powietrzem z puszki, więc ciśnienie znikome przewody i świece będą po przepływce

    - - - Updated - - -

    teraz się przejechałem i szarpanie jest tylko między 1500 a 2000 obrotów po normalnym wciśnięciu gazu, na zagrzanym silniku już też szarpie

  10. #10
    Użytkownik Rowerzysta Avatar motodoktor1
    Dołączył
    12 2012
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8
    Postów
    492

    Domyślnie

    WITAM!Tak jak pisali koledzy wyżej-świece zapłonowe!!!Jest to podstawa od której należy zacząc.Pozdrawiam

Podobne wątki

  1. Po dodaniu gazu szarpie i ma mało mocy
    Utworzone przez dereza w dziale LPG Zone
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 30-07-2014, 09:13
  2. [159] 1.9 jtdm 16v szarpie na zimnym silniku przy lekkim dodaniu gazu
    Utworzone przez CINEKX81 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 06-06-2013, 21:43
  3. [146] Szarpie samochodem na niższych biegachi i lekkim dodaniu gazu :(
    Utworzone przez coollvip w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 26-03-2013, 20:38
  4. szarpie przy dodaniu gazu
    Utworzone przez ares443 w dziale Forum ogólne o Alfa Romeo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-04-2011, 19:46
  5. Gaśnie przy dodaniu gazu
    Utworzone przez lukasmily w dziale 156
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 15-07-2010, 08:17

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory